Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

«Δεν είναι πια μέλος της ΕΕ η Ελλάδα;» ......


Η Ελλάδα και πάλι στο στόχαστρο της κριτικής. Γιατί; Και πάλι το θέμα των παράνομων μεταναστών και του ασύλου.

Η μη χορήγηση ασύλου στους περισσότερους παράνομους μετανάστες που καταφθάνουν στην Ελλάδα σχολιάζεται από τη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Τα ευρωπαϊκά στάνταρ». Αφορμή η συγκεκριμένη περίπτωση ενός Ιρανού που κατέφυγε στη Γερμανία για να εξεταστεί και να δρομολογηθεί τελικά η διαδικασία ασύλου:
«Δεν είναι πια μέλος της ΕΕ η Ελλάδα;», διερωτάται η εφημερίδα και συνεχίζει: «Όπως και να έχει, φαίνεται ότι δεν ισχύουν πλέον τα ευρωπαϊκά στάνταρ σε αυτή τη χώρα - μέλος της ΕΕ. Αυτό υποστηρίζει το Διοικητικό Δικαστήριο της Φραγκφούρτης και δικαιώνει έναν Ιρανό που είχε έρθει μέσω Ελλάδας στη Γερμανία και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο η Γερμανία τον είχε επαναπροωθήσει τότε στην Ελλάδα.
Τώρα όμως το δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει, αφού κατέφυγε ξανά στη Γερμανία, η διαδικασία χορήγησης ασύλου να διεξαχθεί εδώ, διότι στην Ελλάδα, πάντα σύμφωνα με το δικαστήριο, δεν εξετάζονται οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο: η ιατρική περίθαλψη δεν είναι επαρκής και δεν ικανοποιούνται ούτε καν οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες.
Εάν όμως αυτή η δικαστική απόφαση γίνει ‘πεπατημένη’, τότε καταρρίπτεται ένας από τους σημαντικούς πυλώνες του δικαίου περί ασυλίας. Διότι έτσι η Γερμανία θα είναι διάτρητη και θα ανοίξουν ντε φάκτο οι πύλες της για όλους.
Στο σημείο αυτό πρέπει για μια ακόμη φορά να τονίσουμε ότι τελικά δεν υπάρχουν ενιαία ευρωπαϊκά στάνταρ.
Και αυτή ακριβώς η προϋπόθεση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού διακανονισμού εγγυάται την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών.»



1 σχόλιο:

Σχολιαστής είπε...

Σαράντα εκατομμύρια ευρώ διαθέτει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη χρηματοδότηση έργων που αφορούν τη διάσωση, αναστήλωση και ανάδειξη μνημείων του Αγίου Όρους. Η σχετική ανοιχτή πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων δημοσιοποιήθηκε μέσω του ΠΕΠ Μακεδονίας - Θράκης 2007 - 2013.

«Το 'Αγιον Όρος, ως...λίκνο της Ορθοδοξίας και ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, είναι χρέος μας να το διατηρήσουμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Η επίλυση των μεγάλων προβλημάτων, κυρίως στα κτιριακά, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε απώλεια σημαντικότατων μνημείων αποτελεί προτεραιότητά μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσιότρας.
Δε θα διαφωνούσαμε με τον κ. γραμματέα σε άλλες εποχές, όταν η οικονομία δεν είχε τα σοβαρότατα προβλήματα που έχει σήμερα. Στο Αγ. Όρος εκτός από τα βασικά έργα αναστύλωσης και συντήρησης γίνονται και πολλά έργα βιτρίνας με πολυτελείς κατασκευές. Οι μοναχοί ξέφυγαν από την απλή ζωή του αναχωρήσαντος από την κοσμική ζωή και ζουν με μεγάλες ανέσεις. Η άσκηση του πνεύματος και της ψυχής διαμέσου της στέρησης του σώματος ανήκει στο παρελθόν.
Στερώντας από τους πολίτες η κυβέρνηση έδωσε στους τραπεζίτες τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, για να τονωθεί η οικονομία κι αυτοί πολλαπλασίασαν τα κέρδη τους, διατηρώντας τα ίδια επιτόκια και χωρίς να διευκολύνουν τους βιοτέχνες και τους μικρομεσαίους της παραγωγικής τάξης. Οι μονάδες τους κλείνουν κατά εκατοντάδες, αφήνοντας χωρίς εργασία πολλούς εργαζόμενους. Αντί να βοηθήσει με διευκολύνσεις και με δάνεια παραδοσιακούς κλάδους εργασίας, βοηθάει τους τοκογλύφους, τους ταβατζήδες και τους καλόγερους. Έχει να θρέψει στόματα, να σπουδάσει παιδιά, να πληρώσει φόρους ο καλόγερος; Επέλεξε αυτή τη ζωή, ας τη γευτεί με όλη τη μοναχική αυστηρότητα και τις στερήσεις. Μας λένε ιστορίες πως οι μοναχοί μόνοι τους επισκεύασαν το τάδε κελί ή το τάδε εκκλησάκι. Το κράτος να τους βοηθήσει στα βασικά, όχι στα πολυτελή. Και στο κάτω- κάτω της γραφής ας μάθουν να δίνουν από την αμύθητη περιουσία που έχουν. Να μη παίρνουν μόνον από ακτήμονες με κιτάπια και χρυσόβουλα της τουρκοκρατίας και της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Σήμερα ζούμε στο νεοελληνικό κράτος, που κανονικά δεν έπρεπε να αναγνωρίσει τέτοια χαρτιά.
Τα χρήματα να δοθούν σε όσους έχουν πραγματικές ανάγκες. Ανάγκες επιβίωσης όχι μόνο της οικογένειας αλλά και της ίδιας της υπόστασης του κράτους. Γιατί αν χαθούν οι πολίτες, ποιοι θα βάλουν πλάτη να διατηρηθεί η Ελλάδα, οι καλόγεροι;