Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009
Λύση με δύο ισότιμα κράτη
Στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Τουρκίας μπορούν να συνεχίζουν την εσωτερική αντιπαράθεση, αλλά στο Κυπριακό συμφωνούν πλήρως.
Πριν σβήσει ο απόηχος της δήλωσης του Μάθιου Μπράιζα, πως τάχατες όλοι οι Τούρκοι συνομιλητές του δηλώνουν στον ίδιο ότι η Τουρκία υποστηρίζει σθεναρά λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ήλθε πανηγυρικά η διάψευσή του από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. Σε συνεδρία του, το Σ.Ε.Α. εξέτασε και τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ανακοίνωσε ότι: "Η λύση πρέπει να εξευρεθεί στο πλαίσιο μιας πολιτικής ισότητας, διζωνικής, από δύο ιδρυτικά κράτη με ισότιμο καθεστώς και μέσα σε ένα νέο συνεταιρισμό, με τη συνέχιση των Συμφωνιών Εγγύησης και Συμμαχίας. Η λύση που θα προκύψει, θα πρέπει να τεθεί κάτω από οριστική νομική και ασφαλή εγγύηση. Θα πρέπει όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές να αποφύγουν προσεγγίσεις, οι οποίες μπορεί να επιφέρουν ζημιά στην παρούσα περίοδο και να σεβαστούν τις παραμέτρους και τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών".
Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου προστίθεται πως η Τουρκία υποστηρίζει τις συνομιλίες που διεξάγονται στο πλαίσιο της προσφοράς των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση μιας περιεκτικής λύσης καθώς και τις "εποικοδομητικές προσπάθειες" της τουρκοκυπριακής πλευράς. Αναφέρει επίσης ότι "η επίλυση του Κυπριακού κατά τρόπο δίκαιο και μόνιμο, είναι σημαντική για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή".
Η συνεδρία του Συμβουλίου κράτησε οκτώ ώρες και προήδρευσε ο Πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ. Συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Ερντογάν, κορυφαίοι υπουργοί, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ιλκέρ Μπασμπούγ και τέσσερις ανώτατοι αξιωματούχοι των τριών όπλων και της στρατοχωροφυλακής.
Η συνεδρία χαρακτηρίστηκε κρίσιμη και διεξήχθη κάτω από τη σκιά της συνεχιζόμενης διαμάχης ενόπλων δυνάμεων - κυβέρνησης και κυρίως των εντεινόμενων διαμαρτυριών του Στρατού, που υποστηρίζει ότι οι ένοπλες δυνάμεις έχουν καταστεί στόχος "μιας μεγεθυνόμενης και οργανωμένης συκοφαντικής εκστρατείας".
Ο Στρατός, ο οποίος θεωρείται θεματοφύλακας του κοσμικού συστήματος της Τουρκίας, συγκρούεται συχνά με το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο κατηγορεί ότι επιχειρεί να διαβρώσει το χαρακτήρα του κράτους και του πολιτεύματος.
Το κύριο θέμα που απασχόλησε τη συνεδρία, ήταν το έγγραφο που διέρρευσε πρόσφατα στον τουρκικό Τύπο και το οποίο φέρεται να συντάχθηκε από μέλη των ενόπλων δυνάμεων και να αποτελούσε συνωμοσία εναντίον του κυβερνώντος κόμματος.
Πριν καταλαγιάσει ο θόρυβος, η κυβέρνηση Ερντογάν προώθησε στην Εθνοσυνέλευση, και χωρίς να προηγηθεί διάλογος με το Στρατό, νομοθέτημα το οποίο μειώνει την ισχύ του Στρατού και των στρατοδικείων.
Το νομοθέτημα προβλέπει όπως οι στρατιωτικοί, που προβαίνουν σε απόπειρες ανατροπής της κυβέρνησης, δικάζονται από ποινικά και αστικά δικαστήρια και όχι από στρατοδικεία.
Μεγάλη προβολή στην είδηση της «Σ»
Ιδιαίτερη προβολή δίνει ο Τύπος της Τουρκίας στην είδηση της "Σημερινής" ότι ο Αμερικανός Βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα δήλωσε στους Κυπρίους επισήμους ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πιέσουν την Τουρκία.
Η "Ραντικάλ", υπό τον τίτλο "Δεν μπορούμε να ασκήσουμε πίεση στην υπερδύναμη Τουρκία", αναφέρεται στην είδηση της "Σημερινής" και στη συνομιλία που είχε ο Μπράιζα με τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν και επικαλείται το δημοσίευμά μας. "Στην απαίτηση των Ελληνοκυπρίων ηγετών όπως οι ΗΠΑ ασκήσουν πίεση στην Τουρκία, ο Μπράιζα απάντησε: Δεν μπορούμε να το κάνουμε. Η Τουρκία είναι υπερδύναμη", γράφει η "Ραντικάλ"
Οι άλλες τουρκικές εφημερίδες στεγάζουν το δημοσίευμα της "Σ" υπό τους τίτλους:
Μιλιέτ: "ΗΠΑ: Δεν μπορούμε να ασκήσουμε πίεση στην Τουρκία".
Ακσάμ: "Η Τουρκία είναι υπερδύναμη, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ασκήσουν πίεση".
Τουρκιγιέ: "Μπράιζα: Δεν περνά ο λόγος μας στην Τουρκία".
Γενί Σαφάκ: "Η Τουρκία υπερδύναμη, ουδείς μπορεί να ασκήσει πίεση".
Ζαμάν: "Η Τουρκία είναι πλέον υπερδύναμη, δεν μπορούμε να της ασκήσουμε πίεση".
ΣΗΜΕΡΙΝΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου