Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Ο ανταγωνισμός έχει ρίζες ελληνικές


Η FAZ φιλοξενεί ένας μακροσκελές ρεπορτάζ και μια φωτογραφία, η οποία δείχνει ένα αρχαίο αγγείο που αναπαριστώνται δρομείς, οι οποίοι στα χέρια τους κρατούν σύγχρονες βαλίτσες με χρήματα. Δεν είναι τυχαία η επιλογή μια και στη συνάντηση πήραν μέρος ιστορικοί και οικονομολόγοι, οι οποίοι ανάμεσα σε άλλα εξέτασαν και το ρόλο της αρχαίας Ελλάδας στο σύγχρονο ανταγωνισμό. «Και το ωραίο» όπως ανέφερε ο κλασσικός φιλόλογος Γκρέγκορ Φογκτ Σπίρα, «ήταν ότι στους αθλητικούς αγώνες τότε οι ηττημένοι δεν εκμηδενίζονταν, υπήρχαν ένα σωρό βραβεία για την τρίτη και τέταρτη θέση».


1 σχόλιο:

δαμ-ων είπε...

Έλληνας ο σοφόμωρος

Το διάβασα σήμερα σε ένα περιοδικό και μου έκανε εντύπωση. Πως σχολιάζετε αυτή τη περιγραφή των Ελλήνων;
Διατυπώθηκε από τον αμερικάνο αρχιδικαστή Ν. Κέλλυ σε διαγωνισμό “περί Ελλήνων” που βραβεύτηκε από μεγάλο περιοδικό στο Σικάγο κατά το 1938:
« Μπροστά στο δικαστήριο της αδέκαστης ιστορίας, ο Έλληνας αποκαλύφθηκε πάντοτε κατώτερος από τις περιστάσεις, αν και από διανοητική άποψη, κατείχε πάντοτε τα πρωτεία.

Ο Έλληνας είναι ευφυέστατος αλλά και εγωιστής, δραστήριος αλλά και αμέθοδος, φιλότιμος αλλά γεμάτος προλήψεις, θερμόαιμος, ανυπόμονος αλλά και πολεμιστής.

Έκτισε τον Παρθενώνα και αφού μέθυσε από την αίγλη του, τον άφησε αργότερα να γίνει στόχος των έριδων, ανέδειξε τον Σωκράτη για να τον δηλητηριάσει, θαύμασε τον Θεμιστοκλή για να τον εξορίσει, υπηρέτησε τον Αριστοτέλη για να τον καταδιώξει, γέννησε τον Βενιζέλο για να τον δολοφονήσει. Έκτισε το Βυζάντιο για να το εκτουρκίσει, έφερε το 21 για να το διακυβεύσει, δημιούργησε το 1909 για να το λησμονήσει.

Τριπλασίασε την Ελλάδα και παραλίγο να τη θάψει. Κόπτεται τη μία στιγμή για την αλήθεια και την άλλη μισεί αυτόν που αρνιέται να υπηρετήσει το ψέμα. Παράξενο πλάσμα, ατίθασο, περίεργο, εγωπαθές και σοφόμωρο, ο Έλληνας.

Λυπηθείτε τον, θαυμάστε τον αν θέλετε. Κι αν μπορείτε προσπαθήστε να τον ταξινομήσετε... »