Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Τα οδοντικά νοσήματα ίσως είναι προάγγελοι χρόνιων παθήσεων


Νέα Υόρκη: Τα σύγχρονα οδοντιατρικά προβλήματα έχουν άμεση σχέση με τα σύγχρονα νοσήματα όπως η καρδιακή νόσος και ο διαβήτης, σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών για την διατροφή και την υγεία, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Dental Research.
Ο ένοχος και στις δύο περιπτώσεις είναι οι ζυμώσιμοι υδατάνθρακες που σχηματίζουν τον ακρογωνιαίο λίθο της μοντέρνας διατροφής. Σ' αυτήν περιλαμβάνονται σάκχαρα και αμυλούχα τρόφιμα που αποδομούνται σε σάκχαρα εντός της στοματικής κοιλότητας, καθώς και τα αποξηραμένα και τροπικά φρούτα.
Ο Δρ Φελίπε Χουτζόλε της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον εξηγεί ότι η περιοδοντική νόσος και η τερηδόνα θα πρέπει να θεωρηθούν ως σήματα κινδύνου για τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου, διαβήτη και άλλων χρόνιων προβλημάτων υγείας.
Τα τελευταία χρόνια τα λιπαρά έχουν αντικαταστήσει τους ζυμώσιμους υδατάνθρακες στην λίστα των εχθρών της υγείας μας και αυτό έχει οδηγήσει σε μια μεγάλη κατανάλωση υδατανθράκων άρα και στην αυξημένη ανάγκη οδοντιατρικών παρεμβάσεων για την πρόληψη της τερηδόνας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η εκδήλωση της περιοδοντικής νόσου εντός ημερών από την αύξηση της κατανάλωσης ζάχαρης, βελτιώνεται αμέσως μόλις ο ασθενής μειώσει την κατανάλωση υδατανθράκων. Αν συνεχίζεται όμως η αυξημένη κατανάλωση ζυμώσιμων υδατανθράκων τότε οι σχετιζόμενες χρόνιες νόσοι αναλαμβάνουν δράση.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι το οδοντικό σήμα κινδύνου έχει εξαιρετικά χαμηλό όριο κινδύνου για ενεργοποίηση. Η αντίδραση συμβαίνει εντός ημερών, εβδομάδων ή και ετών στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εν αντιθέσει με τις δεκαετίες που χρειάζονται οι συστημικές νόσοι για να γίνουν κλινικά προφανείς.
Οι ερευνητές εγείρουν το ερώτημα του κατά πόσοι η διατροφή που είναι καλή για την υγεία των δοντιών μας είναι επίσης καλή για την συνολική μας υγείας. Αν η απάντηση είναι θετική, τότε τα οδοντικά νοσήματα θα θεωρηθούν ο πρώιμος δείκτης των ανεπιθύμητων επιλογών διαβίωσης και μπορεί επίσης να προσφέρει στοιχεία για την κατανόηση άλλων συστημικών παθήσεων όπως η νόσο Αλτσχάιμερ.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: