Περιορισμούς στην κατανάλωση ζάχαρης επιχειρεί να βάλει η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Βρετανίας (Food Standards Agency), η οποία ασκεί έντονες πιέσεις στις εταιρείες παρασκευής γλυκισμάτων να μειώσουν το μέγεθος στις σοκολάτες. Η αρχή προτείνει το επιτρεπόμενο μέγεθος για τις σοκολάτες να μην υπερβαίνει τα 50 γραμμάρια, από 57-58 γραμμάρια που είναι σήμερα.
Επίσης, κάνει συστάσεις στις εταιρείες να κατασκευάζουν σοκολάτες στο μέγεθος μιας μπουκιάς, οι οποίες θα έχουν μέγιστο βάρος 40 γραμμαρίων. Στόχος της αρχής είναι να αποθαρρύνει τις εταιρείες να πουλούν σοκολάτες μεγάλου μεγέθους και να τις ωθήσει να παρασκευάζουν προϊόντα μικρότερης θερμιδικής αξίας. Ο απώτερος σκοπός αυτής της παρέμβασης είναι να μειωθεί η ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών που καταναλώνει ο πολίτης.
Σε χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχων της βρετανικής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων εξαγγέλθηκε επίσης η επιβολή περιορισμών στις συσκευασίες των ανθρακούχων ροφημάτων, στο πλαίσιο των συστάσεων προς τον κλάδο τροφίμων. Η αρχή προτείνει τη μείωση της συσκευασίας των αναψυκτικών από 330 ml που είναι σήμερα στα 250 ml, καθώς και μείωση των επιπέδων ζάχαρης κατά 4% σε διάστημα τριών ετών.
Η Αρχή, όπως ανακοίνωσε, βασίζεται στην επίδειξη καλής θέλησης από πλευράς των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά σε περίπτωση που δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση, οι κυβέρνηση ενδέχεται να προχωρήσει στην ψήφιση σχετικού νόμου.
Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών της Βρετανίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τα νέα μέτρα και χαρακτήρισε τις πρωτοβουλίες της Αρχής ως αυθαίρετες, επειδή όπως υποστηρίζει στοχοποιούν συγκεκριμένες ουσίες σε συγκεκριμένα τρόφιμα, αντί να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να υιοθετήσουν μια ισορροπημένη διατροφή.
ΑΝΑ-ΜΠΑ
Επίσης, κάνει συστάσεις στις εταιρείες να κατασκευάζουν σοκολάτες στο μέγεθος μιας μπουκιάς, οι οποίες θα έχουν μέγιστο βάρος 40 γραμμαρίων. Στόχος της αρχής είναι να αποθαρρύνει τις εταιρείες να πουλούν σοκολάτες μεγάλου μεγέθους και να τις ωθήσει να παρασκευάζουν προϊόντα μικρότερης θερμιδικής αξίας. Ο απώτερος σκοπός αυτής της παρέμβασης είναι να μειωθεί η ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών που καταναλώνει ο πολίτης.
Σε χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχων της βρετανικής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων εξαγγέλθηκε επίσης η επιβολή περιορισμών στις συσκευασίες των ανθρακούχων ροφημάτων, στο πλαίσιο των συστάσεων προς τον κλάδο τροφίμων. Η αρχή προτείνει τη μείωση της συσκευασίας των αναψυκτικών από 330 ml που είναι σήμερα στα 250 ml, καθώς και μείωση των επιπέδων ζάχαρης κατά 4% σε διάστημα τριών ετών.
Η Αρχή, όπως ανακοίνωσε, βασίζεται στην επίδειξη καλής θέλησης από πλευράς των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά σε περίπτωση που δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση, οι κυβέρνηση ενδέχεται να προχωρήσει στην ψήφιση σχετικού νόμου.
Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών της Βρετανίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τα νέα μέτρα και χαρακτήρισε τις πρωτοβουλίες της Αρχής ως αυθαίρετες, επειδή όπως υποστηρίζει στοχοποιούν συγκεκριμένες ουσίες σε συγκεκριμένα τρόφιμα, αντί να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να υιοθετήσουν μια ισορροπημένη διατροφή.
ΑΝΑ-ΜΠΑ
1 σχόλιο:
Φαίνεται πως η γρίπη των χοίρων χτύπησε για τα καλά στο μυαλό τους Βρετανούς. Γι’ αυτό οι άνθρωποι ασχολούνται με την ποσότητα και το μέγεθος της σοκολάτας. Μήπως, καλοί μου άνθρωποι, θα πρέπει να συνεξετάσετε και το σχήμα; Αν θέλετε να με ακούσετε, θα σας πρότεινα να είναι η μικρού μεγέθους (μπουκίτσα) σε σχήμα υπόθετου, ενώ η μεγάλου μεγέθους σε άλλο σχήμα (ξέρετε εσείς…). Θα σας πάει γάντι. Προφανώς δε θα λαμβάνεται από το στόμα, ώστε δια της λήψεως από την άλλη οδό να γίνει η μικρότερη δυνατή απορρόφηση κορεσμένων λιπαρών... Σε κάθε κουτί συσκευασίας θα προσφέρεται δωρεάν κι ένα σωληνάριο βαζελίνης... Δουλειά δεν είχε ο διάολος, με το μέγεθος της σοκολάτας ασχολιόταν! Ή στα αρβανίτικα: κόσμι ντίκετ, πίδι κρίχετ…
Δημοσίευση σχολίου