Η πανσέληνος μπορεί να επηρεάζει τις παλίρροιες ή τη ρομαντική διάθεση των ερωτευμένων, αλλά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, δεν έχει καμία επίδραση στην έκβαση μιας εγχείρησης που γίνεται εκείνη τη μέρα.
Καταρρέει έτσι άλλος ένας «αστικός μύθος», μαζί με ανάλογους μύθους - για τους οποίους επίσης δεν έχουν βρεθεί αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία- όπως ότι η πανσέληνος φέρνει περισσότερες αυτοκτονίες, διευκολύνει τη σύλληψη ενός παιδιού ή προκαλεί την μεταμόρφωση κάποιου σε λυκάνθρωπο!
Η μελέτη των ερευνητών της Κλινικής του Κλίβελαντ, υπό τους Άλεν Μπασούρ και |Ντάνιελ Σέσλερ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Anesthesiology” (Αναισθησιολογία), σύμφωνα με το Live Science, μελέτησε το αποτέλεσμα άνω των 18.000 χειρουργικών επεμβάσεων για προβλήματα καρδιάς, μεταξύ των ετών 1993-2006. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η μέρα της πανσελήνου δεν είχε καμία ξεχωριστή επίπτωση στις εγχειρήσεις - είτε θετική, είτε αρνητική.
«Η επίδραση των φάσεων του φεγγαριού αποτελεί ένα είδος αστικού μύθου. Όμως καμία επιστήμη δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο και η έρευνά μας, όπως αναμενόταν, δεν βρήκε κάποια επίδραση», δήλωσε ο Μπασούρ.
Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι, εκτός από την πανσέληνο, καμία άλλη ώρα της μέρας ή μέρα της εβδομάδας ή μήνας του έτους δεν έχουν κάποια ξεχωριστή επίπτωση υπέρ μιας θετικής ή αρνητικής έκβασης του χειρουργείου. Συνεπώς οι ασθενείς μπορούν να προγραμματίζουν τις εγχειρήσεις τους οποιαδήποτε ώρα, μέρα ή μήνα (π.χ. Τρίτη και 13 ή Παρασκευή και 13).
Πάντως, το νοσηλευτικό προσωπικό στα έκτακτα περιστατικά των νοσοκομείων έχει ορισμένες φορές διαπιστώσει ότι τις νύχτες με πανσέληνο έχουν περισσότερη δουλειά από άλλες νύχτες. Μια πιθανή γι’ αυτό αιτία μπορεί να είναι ότι τα ολόφωτα βράδια περισσότεροι άνθρωποι τριγυρνάνε στους δρόμους και άρα αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα ατύχημα. Από την άλλη, επειδή αρκετοί πιστεύουν στην προκατάληψη περί πανσελήνου, δεν αποκλείεται να πέφτουν θύμα αυθυποβολής.
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου