Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Σκούρα ρούχα για προστασία από τον ήλιο


ΛΟΝΔΙΝΟ: Ισπανοί επιστήμονες μας προτείνουν να πετάξουμε τα ανοιχτόχρωμα ρούχα και να αρχίσουμε να φοράμε σκουρόχρωμα, τα οποία είναι αυτά που μας προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
Ειδικοί του Πανεπιστημίου Cataluna στη Βαρκελώνη αναφέρουν ότι ιδανική αμφίεση για προστασία από τον ήλιο είναι σκουρόχρωμες μπλούζες, πουκάμισα και καπέλα. Μπορεί, όπως λένε, τα μαύρα ή σκούρα μπλε ρούχα να είναι λιγότερο δροσερά από τα ανοικτόχρωμα σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, όμως προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα λευκά και κίτρινα ρούχα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Οι ερευνητές μελέτησαν την ικανότητα απορρόφησης της ηλιακής ακτινοβολίας από υφάσματα διαφόρων χρωμάτων και διαπίστωσαν ότι όσο πιο σκούρο είναι ένα ύφασμα τόσο περισσότερο απορροφά τη βλαβερή ακτινοβολία. Οπως διαπιστώθηκε, τη μεγαλύτερη απορρόφηση και προστασία προσφέρουν τα ρούχα σκούρου μπλε χρώματος και τη μικρότερη τα κίτρινα.


5 σχόλια:

Αρισ.Ζαμπετακης είπε...

Τη 10 ετια του 1970 εργασθηκα στα τμηματα του Βαφειου Σ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ . Παλιοι Συναδελφοι ( πχ Θεοδωρου απο τα Βαγια και Μιχαλαινας απο το Μαυρομματι ) με ...θυμουνται!!!Τους στελνω θερμους χαιρετισμους!!! Το Ερευνητικο μου Εργο SUNPROTEX για την παραγωγη Καλοκαιρινων Ρουχων με μεγιστοποιηση του Δεικτη Αντι-ηλιακης Προστασιας και αριστοποιηση της Θερμοφυσιολογικης ανεσης τους εχει παρουσιασθη σε Διεθνη Συνεδρια Κλωστ/γιας και ειναι γνωστο στα Ευρωπαικα Πανεπιστημια Κλωστ/γιας και Ενδυσης. Οποτε το θελησετε μπορω να σας ενημερωσω .Οι κρισιμοι παραμετροι ειναι οι αποχρωσεις τους αλλα επισης, αφ ενος Η ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΥΦΑΝΣΗΣ / ΠΛΕΞΗΣ και αφ ετερου η συνθεση των Υφασματων ,που επιλεγονται.

Α.ΚΡΗΤΙΚΟΣ είπε...

" Τη 10ετία του 1970 εργάσθηκα στα τμήματα του Βαφείου Σ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ..."

Κε Αρισ. Ζαμπετάκη, έτσι ξεκινάει το σχόλιό σου για το ερευνητικό σου έργο στα υφάσματα κ.λ.π.
Δεν κρίνω,ούτε στο ελάχιστο αμφισβητώ,την επιστημονική σου κατάρτιση και το ερευνητικό και συγγραφικό σου έργο.
Αφορμή γιά το σχόλιό μου,έδωσε η απασχόλησή σου όπως γράφεις στο Βαφείο της Κλωστοϋφαντουργίας ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ την 10 ετία του 1970, το πλέον ίσως ρυπογόνο τμήμα του εργοστασίου.
Είναι η εποχή που ακόμη οι χρωστικές που χρησιμοποιούνται στα υφάσματα έχουν βάση το εξασθενές χρώμιο.(Υποτίθεται οτι τώρα δεν έχουν, αλλά δεν γνωρίζω το ποσοστό αλήθειας του θέματος).
Είναι η εποχή που τα απόβλητα απο το βαφείο που εργάζεσαι διασπείρονται χύδην στον περιβάλλοντα χώρο και κατεισδύουν ρυπαίνοντας έδαφος και υπόγειους υδροφόρους.
Ακόμη τότε βέβαια δεν γνωρίζαμε για το εξασθενές.Τώρα μάθαμε.
Μάθαμε οτι η παρουσία του στο νερό και στο έδαφος είναι ανθρωπογενούς προέλευσης,οφείλεται δηλαδή ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ,ΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΠΕΡΡΙΠΤΕ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑΝ ΕΤΩΝ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΡΓΑΖΟΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΔΗΛΩΝΕΙΣ.
Πρός Θεού μή νομίσεις οτι προσπαθώ να σου επιρρίψω ευθύνες για την ρύπανση στην περιοχή.
Μου προκαλεί όμως αλγεινή εντύπωση η στάση σιωπής σου και εξηγώ αμέσως τι εννοώ :
1.Από το χθεσινό σου σχόλιο προκύπτει οτι διαβάζεις έστω κατά διαστήματα το blogg μας,άρα έχεις διαβάσει για τα προβλήματα με το εξασθενές στο πόσιμο νερό της Θήβας και των Βαγίων τουλάχιστον.
2.Προσωπικά και επώνυμα είχα αναφερθεί στο πρόβλημα, εκφράζοντας για την Θήβα την άποψη ότι η ρύπανση στους υδροφόρους οφείλεται, τουλάχιστον στην περιοχή του εργοστασίου, ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΒΑΦΕΊΟΥ, γεγονός που μου είχε επιβεβαιώσει και μια κυρία απο τα Βάγια που τότε είχε εργασθεί σ'αυτό το τμήμα.
Σε ρωτώ λοιπόν:
-Γνωρίζοντας το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί,γιατί δεν ενημέρωσες για το συγκεκριμμένο θέμα,επιβεβαιώνοντας έτσι την ρύπανση της περιοχής και μάλιστα με ρύπους που λόγω ειδικότητας ήξερες και την σύστασή τους?
-Στο τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού και καθ'ολοκληρία της επαρχίας Θηβών,δεν έχω δεί την θέση σου. Αν κάνω λάθος σου ζητώ συγγνώμη και σε παρακαλώ να μας ενημερώσεις για τις θέσεις σου στις οποίες βέβαια να αναφέρονται ποιοί ρυπαίνουν και με τί απόβλητα.
-Υποθέτω οτι με τον κ.Γ.Ζαμπετάκη καί λόγω σχετικών ειδικεύσεων, η σχέση δεν είναι απλή συνωνυμία.
Αν είναι σωστή η υπόθεσή μου, ρωτώ εσένα κ.Γιάννη γιατί στις αναφορές για την ρύπανση απο τα βαφεία της Θήβας δεν ανέφερες ποτέ για τον Αρισ.Ζαμπετάκη και την εργασία του στου Μιχαηλίδη?
Όπου κάνω λάθος ζητάω προκαταβολικά συγνώμη,άν όμως όσα διατυπώνω είναι σωστά,τότε οφείλετε αμφότεροι να ενημερώσετε, επανορθώνοντας και πληροφορώντας μας για την ποσότητα αποβλήτων,την προέλευσή τους,το είδος των ρυπογόνων ουσιών και κάθε άλλη σχετική πληροφορία.
Επειδή ο επιστήμονας πέρα από την γνωστοποίηση των γνώσεων και επιτευγμάτων του,οφείλει πρώτα απο όλα να ενημερώνει υπεύθυνα και ανεπηρέαστα την κοινωνία και επειδή όπως είχα αναφέρει παλιότερα,στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει σεβαστός αριθμός αρδευτικών και όχι μόνο γεωτρήσεων.
Ελπίζω κ.Αρισ.Ζαμπετάκη να μή μου απαντήσεις οτι τότε δεν ήξερες τι γινόταν,γιατί ο αντίλογος είναι: Και τώρα,μετά απο τόσο θόρυβο για την περιοχή, γιατί δεν μπήκες στον κόπο να ενημερώσεις?

Ανώνυμος είπε...

Ο πατέρας Ζαμπετάκης, Αντώνη, παρεβρέθηκε στην εκδήλωση της Πρωτοβουλίας τον Ιούλιο του 2008 , όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε μετά το πέρας της εκδήλωσης και το πρόβλημα αυτό παρουσία της κυρίας πρώην εργαζόμενης στο Μιχαηλίδη που προανέφερες. Προσωπικά , αν και ομολογώ πως παρακολούθησα τη συζήτηση αποσπασματικά, δεν διαπίστωσα κάποια διάθεση από μέρους του να αποσιωπήσει το πρόβλημα. Από την άλλη όμως περιμένω κι εγώ να πάρω απαντήσεις από τον ίδιο, μιας και δίνεται η ευκαιρία από αυτό το βήμα, έστω και τώρα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ(ή) ανώνυμε(η).
Δεν μίλησα για διάθεση αποσιώπησης, αλλά για μή κατάθεση στοιχείων, τα οποία προφανέστατα υπήρχαν.
Εν αναμονή λοιπόν.
Α.ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Giorgos Magklaras είπε...

Δεν ξερω αν εχει τοσο νοημα το σκουρο ρουχα αλλα η ποιοτητα του υφασματος. επισης η καλυτερη προστασια χωρις αμφιβολια ειναι τα αντιηλακα, τα οποια βρισκεις και πολυ φθηνα ειδικα σε προσφορες απο φαρμακεια οπως αυτο www.qpharamcy.gr