Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Λαχανικά με θεραπευτικές ιδιότητες


Ντομάτες που μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη συχνότητα αιμοκαθάρσεων των νεφροπαθών (ακόμη και στις δύο φορές μηνιαίως από δύο εβδομαδιαίως), χάρη στη χαμηλότερη περιεκτικότητά τους σε κάλιο και φώσφορο. Σιτηρά και ρύζι με χαμηλή γλουτένη, ώστε οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη (σ.σ. δυσανεξία στη γλουτένη), δηλαδή περίπου το 3%-6% του ελληνικού πληθυσμού, να μπορούν να καταναλώνουν πιο άφοβα τον "άρτον τον επιούσιον".
Τροφές πλούσιες σε "δότες" μεθυλίων (π.χ., σκόρδο, βασιλικός πολτός, αμύγδαλα, συκώτι, μπρόκολα, «σταμναγκάθι»), όπως το φολικό οξύ, που αν καταναλωθούν συστηματικά από εγκύους στις πρώτες ημέρες της κύησης αυξάνουν τις πιθανότητες για υγιείς μελλοντικούς ενήλικες…
Οι παραπάνω είναι μερικές από τις δυνατότητες, που μπορούν να προσφέρουν στο μέλλον τα «εξειδικευμένα» τρόφιμα, μέσω της γονιδιωματικής τεχνολογίας και της «στοχευμένης» αγροτικής καλλιέργειας, αλλάζοντας τα δεδομένα σε διατροφή, γεωργία, μεταποίηση και εμπορία τροφίμων.
Με δεδομένο ότι το 50% των καρκίνων έχουν επιγενετική βάση και άρα η πρόληψή τους θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθηθεί μέσω διατροφής, γίνονται σαφείς οι δυνατότητες που διανοίγονται.

Περισσότερα >> ANA-MPA

Δεν υπάρχουν σχόλια: