Η ελάττωση της παραγωγής και της κατανάλωσης κρέατος κατά 30% θα βοηθήσει στη μείωση της εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και θα βελτιώσει την υγεία των κατοίκων των περισσότερων χωρών που έχουν μεγάλη κατανάλωση κρέατος, ανακοίνωσαν επιστήμονες.
Βρετανοί και Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν, χρησιμοποιώντας μοντέλα πρόβλεψης, ότι η βελτίωση της αποδοτικότητας, η αύξηση της απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα και η μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα στη γεωργία δεν επαρκούν για την επίτευξη των στόχων για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο, ο συνδυασμός αυτών των μέτρων με μια μείωση κατά 30% της παραγωγής κρέατος στις χώρες με μεγάλη κτηνοτροφία και μια παρόμοια μείωση στην κατανάλωσή του θα έχει ως αποτέλεσμα «ουσιαστικά οφέλη για την υγεία του πληθυσμού» και τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Μόνο στη Βρετανία, διαπίστωσαν οι ερευνητές, μια κατά 30% χαμηλότερη κατανάλωση ζωικών κορεσμένων λιπών από τους ενήλικες θα μειώσει τον αριθμό των πρόωρων θανάτων από καρδιοπάθειες κατά περίπου 17% -το οποίο ισοδυναμεί με 18.000 πρόωρους θανάτους- σε ένα έτος. Στο Σάο Πάολο, στη Βραζιλία, θα είχε ως αποτέλεσμα την αποτροπή 1.000 πρόωρων θανάτων σε ένα έτος, σημειώνουν.
1 σχόλιο:
Η κατανάλωση κρεατικών στις χώρες του δυτικού κόσμου είναι πολλαπλάσια των πραγματικών αναγκών σε πρωτείνες. Ο κόσμος έχει συνδέσει το κρέας με την τροφή και για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν νοεται τροφή δίχως κρέας.
Αντίθετα, στον αναπτυσσόμενο κόσμο το κρέας δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο του κόσμου. Μία διατροφική αδικία που δεν είναι ασύνδετη.
Δημοσίευση σχολίου