Η κατανάλωση φαγητού "στο πόδι" δεν είναι καλή ιδέα για όσους -και όσες- θέλουν να χάσουν κιλά, καθώς μια νέα ελληνική επιστημονική έρευνα διαπιστώνει ότι η γρήγορη κατάποση της τροφής περιορίζει την απελευθέρωση συγκεκριμένων ορμονών στο στομάχι, οι οποίες κάνουν τον άνθρωπο να νιώθει χορτάτος, με συνέπεια να θέλει να φάει κι άλλο.
Η έρευνα, υπό τον δρα Αλέξανδρο Κόκκινο του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, πρόκειται να δημοσιευτεί στο "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism" (Περιοδικό Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού", σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ" και το Live Science. Η μελέτη αφορούσε ένα μικρό δείγμα 17 ενηλίκων ανδρών.
Σύμφωνα με την έρευνα, η ανεπαρκής παραγωγής των ορμονών λόγω του γρήγορου φαγητού δεν στέλνει το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα να σταματήσει να τρώει. "Η προειδοποίηση που μας έδιναν όταν ήμασταν παιδιά να μην καταβροχθίζουμε το φαγητό μας, γιατί θα παχύνουμε, ίσως έχει στην πραγματικότητα μια εξήγηση σε επίπεδο φυσιολογίας", δήλωσε ο δρ Κόκκινος.
Στην μελέτη, οι εθελοντές έφαγαν ένα περίπου κυπελλάκι παγωτού (300 ml) σε δύο διαδοχικές φάσεις, η πρώτη διάρκειας πέντε λεπτών και η δεύτερη 30 λεπτών.
Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος σε διάφορα χρονικά διαστήματα κατά τις επόμενες τρεισήμισι ώρες και διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι έτρωγαν αργά, είχαν υψηλότερα επίπεδα δύο ορμονών (πεπτιδίων PYY και GLP-1) που απελευθερώνονται στο στομάχι μετά το φαγητό και στέλνουν στον εγκέφαλο το σήμα του κορεσμού ("είμαι χορτάτος"). Έτσι, όσοι έτρωγαν αργά, ένιωθαν πιο γρήγορα και πιο εύκολα χορτασμένοι σε σχέση με όσους έτρωγαν γρήγορα.
ANA-MPA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου