Τ Ο Υ Ρ Κ Ι Α Σ ΠΡΟΕΛΑΣΗ στην ΕΕ τον Δεκέμβριο, χωρίς τα «βαρίδια» του Κυπριακού, είναι ο στόχος προτεραιότητας του Λονδίνου. Εξού και το περί Κυπριακού άρθρο που, αυτοπροσώπως, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν έγραψε για προνομιακή δημοσίευση την περασμένη Παρασκευή 20.11.09, για πρώτη φορά στην 83χρονη ιστορία του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ 1926-2009, στην εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος τη «Χαραυγή».
Κ Α Θ Ω Σ μπαίνει, λοιπόν, ο Δεκέμβριος, είναι χρήσιμος ένας λογαριασμός. Για τα όσα πέτυχε, ή δεν πέτυχε, με βάση τους δικούς της σχεδιασμούς η Άγκυρα. Από της εκλογής του προέδρου Χριστόφια, 24.2.08, και με τις απευθείας συνομιλίες του με τον Ταλάτ, από 3ης Σεπτεμβρίου 2008 μέχρι σήμερα. Τρεις βδομάδες πριν από την αξιολόγηση της Τουρκίας στην ΕΕ. Χρήσιμο να υπομνησθεί επίσης ότι, με βάση την αντίληψη και τη φρασεολογία των ίδιων των Τούρκων ηγετών, Ερντογάν και Γκιουλ, τις επιτυχίες τους τις μετράνε και τις προβάλλουν, πεπραγμένες, «χωρίς να φύγει ούτ’ ένας Τούρκος στρατιώτης και χωρίς να δοθεί ούτε σπιθαμή εδάφους στην Κύπρο»!
Ο Α Ρ Χ Ι Κ Ο Σ σχεδιασμός της τουρκικής τακτικής ήταν οι «Επτά Οδηγίες» που η Άγκυρα έδωσε στον Ταλάτ, προ της ενάρξεως των συνομιλιών του με τον Χριστόφια και είχαν δημοσιευτεί στην τουρκική «Σαμπάχ», 6.9.08:
(1) Συνέχιση της πολιτικής του συμβιβασμού: Η τουρκική πλευρά δεν θα είναι αυτή που θα σηκωθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. (2) Δεν θα γίνει παζάρι στο εδαφικό πριν υπάρξει συμφωνία στο συνταγματικό. (3) Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τις Εγγυήσεις της στην Κύπρο. (4) Στόχος να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σε 10 μήνες, το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο 2009. (5) Ο Ταλάτ να προτείνει μαραθώνιο διαπραγματεύσεων με στόχο να προληφθούν πιέσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το 2009. (6) Το Κόσοβο, η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία να χρησιμοποιηθούν ως ατού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. (7) Η τουρκική πλευρά θα αντιδράσει αν η ε/κ πλευρά δεν εγκαταλείψει τις έρευνές της για πετρέλαιο (στις νότιες θάλασσες της Κύπρου).
Χ Ω Ρ Ι Σ καν ν’ ανοίξει το «οδόφραγμα Λιμνίτη», έστω για τις… έκτακτες διελεύσεις ασθενοφόρου από Τηλλυρία προς Λευκωσία, η τουρκική πλευρά απέσπασε μια σειρά από σπουδαίες υποχωρήσεις του κ. Χριστόφια. Ο ίδιος τις χαρακτήρισε «γενναίες προσφορές». Ούτε όμως εκείνες ούτε οποιαδήποτε άλλη, έκτοτε, «αριστοτεχνική» του «ευελιξία» (κατά τη φρασεολογία Κατσουρίδη) κατάφεραν να ακυρώσουν τους στόχους της Τουρκίας ή να τη στριμώξουν, ακόμα, ενόψει Δεκεμβρίου.
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕ 23.11.09
Πώς και δεν τον έλιωσε εντελώς κότζαμ Οδοστρωτήρας τον πρώην Υπ.Εξ. και πρώην Βουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Γ. Λιλλήκα και αφήνεται να προβλέπει ότι, η πολιτική Χριστόφια «δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να έχει η Τουρκία έναν ευχάριστο Δεκέμβρη και πρόωρα χριστουγεννιάτικα δώρα»;
Λάζ.Α.Μαύρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου