Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

"... αφήστε την Κίνα να κοιμάται. Αν ξυπνήσει ο γίγαντας θα ταρακουνήσει τον κόσμο..."


Κίνα: Η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα

Aπό τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου

Βοιωτική αντιπροσωπεία υπό τον αντινομάρχη κ. Καράντζαλη στις 18.11.09 σωστά προχώρησε στην διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων στους τομείς αγροτικής οικονομίας (λάδι, κρασί κλπ), στις μεταλλουργικές βιομηχανίες και στον τουρισμό, με την περιφέρεια Jiangxi της Νότιας Κίνας που συνυπέγραψαν διμερές μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας. Πολλές άλλες Ν.Α. έχουν κάνει αυτό το βήμα και σχεδόν ταυτόχρονα η Ν.Α. Ηρακλείου με επικεφαλής μάλιστα την νομάρχη κυρία Ε. Σχοιναράκη σε όλες τις φάσεις. Σε ανταπόδοση και συνέχεια της αρχικής επίσκεψης, η Κινεζική αντιπροσωπεία ήλθε στη Λιβαδειά, όπου στις 10.12.09 έγινε και σχετική εκδήλωση. Γνωρίζοντας λίγα για τη μακρινή και αχανή αυτή χώρα με τον πανάρχαιο πολιτισμό και τα αθάνατα μνημεία της, σημεία σύμπτωσης μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, θέλησα στις 10.12.09 το βράδυ να πάω στο "Νερόμυλο", όπου η φιλοξενία ήταν άψογη. Στα ελάχιστα κινέζικα που έχω διαβάσει συγκαταλέγονται: 1)το περίφημο και βαθυστόχαστο βιβλίο 93 σελίδων του Λάο Τσε (από τους σημαντικότερους της Κινέζικης φιλοσοφίας, 6ος αι. π.Χ.) με τίτλο "Τάο, η ατραπός της σοφίας" που καλύπτει πολλές πτυχές της φιλοσοφίας, από την εξατομικευμένη πνευματικότητα, μέχρι διαπροσωπικές δυναμικές και πολιτικές τεχνικές και 2) Το εγχειρίδιο "Η Τέχνη του Πολέμου" του Κινέζου θεωρητικού της στρατηγικής Sun Tzu (Σουν Τζου, 6ος -5ος π.Χ. αι.)...

H συνέχεια >> εδώ

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άλατις, ο Θοδωρής ασχολείται και με ανατολικές πολεμικές τέχνες!
Ησύχασα που δεν είδα γραμμένο το ανέκδοτο με τον Αζόρ και το καράτε.

Παπαϊωάννου Θεόδωρος είπε...

Δείτε την ταινία με τoυ Clint Eastwood ( Κλιντ Ίστγουντ), Gran Torino και θα καταλάβετε . Στο τέλος της ταινίας ο πιτσιρικάς κινέζος μετανάστης κληρονομεί το αμερικάνικο αυτοκίνητο του πικραμένου αμερικανού βετεράνου. Δηλαδή η σκυτάλη του καπιταλισμού περνάει από την Αμερική στην Κίνα...

Ανώνυμος είπε...

Το αν είναι η θα γίνει η Κίνα υπερδύναμη δεν εξαρτάται μόνο από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της και την παραγωγή και συσσώρευση κεφαλαίου αλλά και από την ταυτόχρονη ανάπτυξη η όχι του δυτικού κόσμου με επικεφαλής της ΗΠΑ οι οποίες αυτή την στιγμή φαίνεται να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Όπως και όλος ο δυτικός κόσμος. Οι Κινέζοι υστερούν κατά πολύ σε τεχνογνωσία και οργάνωση και αυτό θα τους κοστίσει σίγουρα μια με δυο δεκαετίες ακόμη προτού να είναι σε θέση να αμφισβητήσουν την κυριαρχία των ΗΠΑ.Η παρούσα κρίση φαίνεται να ευνοεί τους Κινέζους που μπορούν να παράγουν φτηνά στην κατάκτηση μεγαλυτέρου μεριδίου αγοράς παγκοσμίως. Αλλά δεν ξέρουμε πως θα εξελιχτεί αύτη η κρίση και αν θα είναι η αρχή ενός διαφορετικού τρόπου αντιμετώπισης των προκλήσεων του μέλλοντος από τον δυτικό κόσμο. Συμπεριλαμβανόμενων και της οικονομικής ανόδου της Κίνας.

Κινηματογραφόφιλος είπε...

Θοδωρή, θα διαφωνήσω μαζί σου. Δεν το ερμήνευσες σωστά το έργο. Πρώτα απ' όλα ο πιτσιρικάς δεν ήταν Κινέζος. Ήταν Βιετναμέζος, συγκεκριμένης φυλής, απ' αυτούς που αναγκάστηκαν να εκπατριστούν από την Ασία και φύγανε για την Αμερική. Ηθικόν συμπέρασμα: η πολυεθνική Αμερική, χάνει τον συνεκτικό ιστό της, που βασιζόταν κυρίως στους ευρωπαίους μετανάστες, και γίνεται πολυηπειρωτική χώρα, δηλ. μια σούπα πολλών- πολλών λαχανικών... Έτσι βαθμιαία το μετά τον ενωτικό 2ο Παγκ. πόλεμο "αραγές αμερικάνικο έθνος" ανοίγεται, κατ' εικόνα των πολυεθνικών εταιρειών που δεν γνωρίζουν από έθνη και ηπείρους, και γίνεται έθνος των πέντε ηπείρων και των πέντε ωκεανών. Οι αμερικάνοι δεν παραδίδουν την σκυτάλη του καπιταλισμού, δεν τους το επιτρέπουν οι εβραίοι... Απλά από την αλαζονική πολιτική τους θα αυτοκαταρεύσουν. Εξάλλου όλες οι αυτοκρατορίες έχουν ένα τέλος. Αν ζήσουμε, η δική μας γενιά θα δει αυτή την κατάρρευση, όπως είδε να καταρρέουν οι δίδυμοι πύργοι, που υπήρξαν το προοίμιο της πτώσης της αμερικάνικης αυτοκρατορίας.

Ανώνυμος είπε...

Το ότι η Κίνα θα γίνει μια δύναμη δεν εξαρτάται από τα Γκάλοπ και από τα Μ.Μ.Δ(ιαστροφης ) εξαρτάται από του ιδίους τους Κινέζους Όσο αναφορά τη Δημοκρατία , ο Δυτικός κόσμος έχει μπερδέψει την ασυδοσία και την ρουσφετολογία με την έννοια της Δημοκρατίας , της πραγματικής δημοκρατίας που αναπτύχτηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα της ανθρώπινης ιστορίας στην Ελλάδα. Η Δημοκρατία της Κίνας βασίζεται στης ικανότητες του κάθε ατόμου που θα κληθεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κράτους και όχι τα προσωπικά η τα συμφέροντα κάποιας κλίκας ή λόμπι. ( Οι ικανότητες αναπτύσσονται από κάθε άτομο ανεξαρτήτως οικονομικής θέσης). Υπάρχουν δυο πρόσφατα αξιόλογα βιβλία. 1- Τι σκέφτεται η Κίνα του ( Mark Leonard ) 2- H Κίνα στην αυγή του 21 ου Αιώνα , η επιστροφή μιας δύναμης ( Stephanie Bessiere ).
H Κίνα είναι το αρχαιότερο κράτος πάνω στο πλανήτη με διαφορετική κουλτούρα , φιλοσοφία και πολιτισμό από τα άλλα κράτη . Ποτέ δεν υπήρξε επεκτατική και όλες οι πολεμικές τέχνες της είναι καθαρά φιλοσοφικές και αμυντικές. Αυτό που λατρεύουν οι Κινέζοι σαν λαός είναι , το εμπόριο , τα τυχερά παιχνίδια και το πιοτό. Από τα τρία αυτά αυτό που τους ενδιαφέρει καθαρά και που κρατά από την ιστορίας της πολύ παλιά είναι το εμπόριο ρητά ατόμων με μεγάλο κύρος.
-. Όταν η Κίνα θα ξυπνήσει , ο κόσμος θα σειστεί , ( Ναπολέων Α’)
Αυτό το οποίο είναι σίγουρο είναι πως μια μέρα , ίσως πιο σύντομα από όσο νομίζουμε , η Κίνα θα είναι μια μεγάλη πολιτική , οικονομική , αλλά και στρατιωτική πραγματικότητα. Η Κίνα είναι η πιο μεγάλη χώρα του κόσμου. Μια μέρα , θα μπορούσε όντως να γίνει η πρώτη. , ( Σαρλ ντε Γκολ )
Κινέζικες παροιμίες :
-. Σκέψου το παρελθόν , θα γνωρίσεις το μέλλον.
-. Ο υπομονετικός άνθρωπος γίνεται βασιλιάς της Κινάς.

Ανώνυμος είπε...

Oxi, den tha ginei, giati akoma vasikes atomikes eleftheries katapatounte. Oi megales autokratories pou kratisan arketous eones edixnan sevasmo stous polites tous. H Kina den nomizo oti tous sevete. Kai kati allo, den mporeis na legese autokratoria otan anigrafeis mono (i se megalo vathmo) kai ta proionta sou periexoun otidipote (esto kai vlavero stin ygeia) prokimenou na vgaleis megalitero kerdos xoris na se endiaferei tipota (p.x. i melanini sta pedika galata).

Ανώνυμος είπε...

Πολλοί πιστεύουν ότι η Κίνα θα έρθει σύντομα στο προσκήνιο ως η νέα μεγάλη υπερδύναμη. Δεν νομίζω ότι θα γίνει τόσο σύντομα άλλα στο πολύ μακρινό μέλλον.Η λευκή φυλή κυριαρχεί παγκοσμίως πάνω από 1000 χρόνια και δεν έχει την θέληση να δώσει τα ηνία της παγκόσμιας κυριαρχίας στην κίτρινη φυλή ή σε οποιαδήποτε άλλη χωρίς μάχη (όποια και να είναι αυτή). Θα αντισταθεί με διάφορους τρόπους, όπως κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα η τωρινή οικονομική κρίση που βιώνει όλος ο κόσμος. Η ηγεσία της Κίνας τρέμει στην ιδέα μήπως εξεγερθεί το πεινασμένο πλήθος της κατά των πλουσίων κινέζων. Βλέπετε εδώ και καιρό οι Κινέζοι έχουν 'διαβρωθεί' βλέποντας στην τηλεόραση το Life Style των πλουσίων και μαθαίνοντας να τρώει και να απαιτεί, κάτι που έκρυβε η κομουνιστική Κίνα πολύ καλά τον τρόπο ζωής των λίγων σε βάρος των πολλών. Όπως και τώρα κρύβει τον πεινασμένο και άνεργο πληθυσμό από την Δύση, προβάλλοντας μόνο την τρομερή ανάπτυξη της (την οποία τι να την κάνει αν δεν μπορεί ο δυτικός κόσμος να εισάγει;) Μήπως εσκεμμένα την οδηγούν μέσω του καταναλωτισμού στην αυτοκαταστροφή της ή τον διαμελισμό της; Αυτό που ξέρουμε όλοι είναι ότι οι πόλεμοι έχουν πολλές μορφές, και κάποιες από αυτές ακόμα δεν τις είδαμε. Μήπως μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης (τεχνητή κατά εμέ) θέλουν να γονατίσουν τις μελλοντικές υπερδυνάμεις (Κίνα, Ινδία) τοποθετώντας στο εσωτερικό τους βραδύκαυστα φυτίλια; 'Έμαθε και η Δύση φίλοι μου την Τέχνη του πολέμου.

Παπαϊωάννου Θεόδωρος είπε...

Οι Κινέζοι ‘’ έβαλαν το πόδι’’ στον ΟΤΕ και στην αγορά τηλεπικοινωνιών
Προμηθεύουν τεχνολογικό εξοπλισμό στον οργανισμό και σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου
Η στην Ελλάδα ευρυζωνικότητα αρχίζει να βασίζεται σε κινεζική τεχνολογία.
Η κινεζική εισβολή προμηθευτών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Το δίκτυο του ΟΤΕ και πίσω από κάθε ευρυζωνική σύνδεση υπάρχει μια τηλεπικοινωνιακή διάταξη κινεζικής τεχνολογίας που υποστηρίζει την πρόσβαση του χρήστη στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, πολλές «αρτηρίες» δεδομένων του ΟΤΕ πλέον βασίζονται σε κινεζική τεχνολογία, ενώ στο μέλλον πιθανώς να βασίζονται και πολλές «αρτηρίες» των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
Σήμερα δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά δύο κινεζικές επιχειρήσεις, η ZTE και η Huawei που από το 2005 ιδρύθηκε κάθε χρόνο διπλασιάζει τα έσοδά της και το 2008 πραγματοποίησε τζίρο 32 εκατ. ευρώ.
Αυτή εκτός από τον ΟΤΕ κάνει μεγάλες δουλειές και στη Vodafone, η οποία το 2007 της ανέθεσε αποκλειστικά την ανάπτυξη του δικτύου πρόσβασης κινητής τηλεφωνίας 3ης γενιάς, ένα έργο που ξεπερνά τα 30 εκατ. Ευρώ. Η εισβολή έγινε με την υποστήριξη της κινεζικής κυβέρνησης. Στις περισσότερες αυτές επιχειρήσεις το κράτος είτε είναι μέτοχος είτε επιδοτεί τις εξαγωγές τους.
Μάλιστα στην πρώτη σημαντική δουλειά που έκανε η Huawei στον ΟΤΕ (2006) παρέχοντας τον εξοπλισμό πρόσβασης στο ευρυζωνικό δίκτυό του, άφησε εμβρόντητη την αγορά προσφέροντας τα προϊόντα στο 1/5 της τιμής που προσέφεραν οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές της. Η ίδια υποστηρίζει το εξοπλισμό και μετά την πώληση, γιατί έχει μεγαλύτερη σημασία το κόστος υποστήριξης, παρά η ίδια η πώληση.
Εντύπωση έκανε ότι η αξιολόγηση που έγινε έδειξε σε πολλές περιπτώσεις καλύτερους τους Κινέζουςαπό τους Ευρωπαίους ή τους Αμερικανούς ανταγωνιστές τους, είπαν στελέχη του ΟΤΕ στην ’’ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 13.12.09)’’

Παπαϊωάννου Θεόδωρος είπε...

Οι αρχές της στρατηγικής που εξασφαλίζουν επιτυχία σε συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών μπορούν mutatis mutandis να εφαρμοστούν και στην περίπτωση του ανταγωνισμού μεταξύ επιχειρήσεων. Σ' ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον η νίκη ή η ήττα, η επιτυχία ή η αποτυχία κρίνονται από την επιλογή της κατάλληλης στρατηγικής, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, που η παγκοσμιοποίηση της αγοράς έχει δημιουργήσει ακόμη πιο σκληρές και ανταγωνιστικές συνθήκες
Συνεπώς, τόσο τα κράτη όσο και οι επιχειρήσεις χρειάζονται να αναπτύξουν μια στρατηγική ανταγωνιστικότητας προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους. Σε τελευταία ανάλυση, η ίδια τους η επιβίωση εξαρτάται από την επιλογή της σωστής στρατηγικής.
Εδώ και πολλά χρόνια οι σχολές business/management( ΗΠΑ,Ε.Ε και Ιαπωνίας) οι σύμβουλοι επιχειρήσεων ανατρέχουν για την ανεκτίμητη και αστείρευτη πηγή διδαγμάτων σε θέματα π.χ. ηγεσίας, στρατηγικής, οργάνωσης , ανταγωνισμού ,διοίκησης ,συνεργασίας πέρα από τον Σουν Τζου όπως προανέφερα στον Θουκυδίδη , τον Μακιαβέλι, τον Karl von Clausewitz και σε ς πιο συγχρόνους,
π. χ τον Liddell-Hart
Ταυτόχρονα έχει εμφανιστεί μια συνεχώς ογκούμενη βιβλιογραφία για στελέχη επιχειρήσεων όπου γίνεται προσπάθεια προσαρμογής των αρχών της στρατηγικής κλασικών συγγραφέων στο πεδίο του επιχειρηματικού ανταγωνισμού