Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Τα έξυπνα χταπόδια φτιάχνουν κινητά σπίτια από σπασμένες καρύδες που κουβαλάνε μαζί τους


Άλλο ένα ζώο -και μάλιστα το πρώτο μη σπονδυλωτό που ανακαλύφθηκε ποτέ- έρχεται να προστεθεί στον ολοένα και πιο μακρύ κατάλογο των ζώων που αποδεικνύονται αρκετά έξυπνα για να χρησιμοποιούν εργαλεία από το περιβάλλον τους για κάποιο σκοπό. Πρόκειται για τα χταπόδια, τα οποία, όπως διαπίστωσαν -ξελιγωμένοι από τα γέλια μέσα στο βυθό, όπως είπαν- αυστραλοί επιστήμονες, αρπάζουν σπασμένες καρύδες που βρίσκουν στο βυθό και αρχίζουν να …τρέχουν βολίδα μέχρι να φτάσουν σε ένα σημείο όπου τις συγκεντρώνουν και κάποια στιγμή, όταν χρειάζονται προστασία, κρύβονται μέσα στο νέο σπίτι τους!
Η ανακάλυψη, με την χρήση υποθαλάσσιου βίντεο, έγινε από ερευνητές του Μουσείου Βικτόρια της Αυστραλίας, υπό τον δρα Μαρκ Νόρμαν, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", σύμφωνα με το BBC και το Live Science. Είναι, κατά τους ερευνητές, η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται η χρήση εργαλείων από τα χταπόδια και γενικότερα από οποιοδήποτε μη σπονδυλωτό ζώο. Μέχρι τώρα τα χταπόδια -που γενικά θεωρούνται αρκετά έξυπνα- είχαν παρατηρηθεί απλώς να χρησιμοποιούν διάφορα ακίνητα αντικείμενα ως καταφύγιό τους.
"Κόντεψα να πνιγώ από τα γέλια, όταν το είδα για πρώτη φορά. Κατάλαβα ότι κάτι σκόπευε να κάνει, αλλά δεν περίμενα να αρπάξει το κέλυφος της καρύδας και να το βάλει στα πόδια μαζί με αυτό", δήλωσε ο ερευνητής δρ. Τζούλιαν Φιν.

Η συνέχεια >> ANA-MPA

1 σχόλιο:

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ είπε...

Αφιερωμένο στα ασπόνδυλα της Ελληνικής δημοσιογραφίας, απο μή επιλήσμονα πολίτη.

Ο αρχιερέας της αποστασίας, ο κατευθείαν απόγονος Βυζαντινών βυσσοδόμων, ο πολιτικός που το '65 αποκαλούσε τους αποστάτες Νόβα και Τσιριμώκο κατεψυγμένους ενώ ταυτόχρονα ραδιουργούσε με τον Κοκό στο παλάτι και μετά απο λίγο αποστατούσε και ο ίδιος, ο πρωτομάστορας του βρώμικου '89 που έταζε προεκλογικά να καταργήσει την τρίτη θέση στα νοσοκομεία και να φτιάξει μόνο πρώτη (!!!), Ο πρωθυπουργός που πρώτος άρχισε να ξεπουλάει την κρατική περιουσία χαρίζοντας τα αστικά λεωφορεία στους παρατρεχάμενους και την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στους Ιταλούς με αστείο τίμημα, που παρέλαβε το '90 υγιή οικονομία και την παρέδωσε το '93 διαλυμμένη, που παραχωρούσε το όνομα Μακεδονία λέγοντας οτι σε 10 χρόνια κανείς δεν θα θυμάται τίποτα, που...που....που...,βγήκε χθές να πεί λέει αλήθειες (ξέρει άραγε τι σημαίνει αυτή η λέξη),για την οικονομία (τίποτα δεν είπε τελικά) και να δώσει ειλικρινείς οδηγίες (!!!!!!!).
Με απίστευτο θράσος και απολογισμό (εγώ...εγώ...εγώ...), ούτε λίγο ούτε πολύ, έβγαλε τους πάντες ανίκανους και ακατάλληλους και τον εαυτό του ως τον άριστο πρωθυπουργό που πέρασε απο την Ελλάδα !!!!
Ξέχασε μόνο να πεί γιατί ο λαός τον άντεξε μόνο 3 χρόνια.
Δημοσιογραφίσκοι της πλάκας και κανάλια της διαπλεκόμενης συμφοράς έχουν χάσει τελείως την επαφή με την λέξη αιδώ.
Κότες μπροστά στην απίστευτη διαστρέβλωση της αλήθειας και της Ιστορίας.
Και καλά ο Πρετεντεράκος γνωστός κωλοτούμπας και εμπαθής με τον Παπανδρέου.
Εσύ κ.Τρέμη που οι σκληρές αλήθειες σου σε παλιά προεκλογική συνέντευξη, προκάλεσαν την μνησικακία του και σε απομάκρυνε απο την "πιάτσα", το ξέχασες ?
Ή "τρέμεις" τον θλιβερό υπερήλικα με αποτέλεσμα να εκτίθεσαι?