Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Τι προβλέπεται για τον νέο εκλογικό νόμο και τον «Καποδίστρια 2»


Έτοιμα είναι τα κυβερνητικά σχέδια για το νέο εκλογικό νόμο και την καινούρια διοικητική δομή της χώρας. Το μόνο που απομένει είναι η τελική έγκριση του ίδιου του πρωθυπουργού. Πάντως, οι αλλαγές που επιφέρουν τα σχέδια της κυβέρνησης είναι τεράστιες γι' αυτό και πρέπει να ζυγιστεί αφ' ενός ο χρόνος για την εφαρμογή, αφ' ετέρου τα υπέρ και τα κατά.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, ο νέος διοικητικός χάρτης θα δοθεί προς διαβούλευση εντός του Ιανουαρίου, αφού ο χρόνος πιέζει και σε 11 μήνες έχουμε δημοτικές εκλογές.
Πολλές μονοεδρικές
Για το θέμα του εκλογικού νόμου, η συζήτηση οδηγεί στο να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερες μονοεδρικές περιφέρειες, ο αριθμός των οποίων σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη αυτή τη στιγμή θα είναι 170. Οι 125 βουλευτές θα εκλέγονται από λίστα στις ευρείες περιφέρειες και 5 θα εκλέγονται από την ομογένεια. Η αναλογικότητα του νόμου θα διατηρηθεί στο 86% που προβλέπει ο «νόμος Σκανδαλίδη» και θα διατηρηθεί το πριμ των 40 εδρών στο πρώτο κόμμα. Στις μονοεδρικές θα υπάρχει η δυνατότητα σταυρού.
Αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν διαφωνίες για τις αλλαγές και μιλούν για «βουλευτές δύο κατηγοριών». Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι το νέο εκλογικό σύστημα είναι η πρώτη φορά που δεν καταρτίζεται αιφνιδιαστικά, ούτε υπαγορεύεται από λόγους συγκυρίας, αλλά τα βασικά σημεία του έχουν παρουσιαστεί από την εποχή που το κόμμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση, αποτελούν προεκλογική δέσμευση του Γ.Παπανδρέου κι έχουν εγκριθεί από τους ψηφοφόρους. Προσθέτουν δε ότι γι' αυτό το λόγο, επί της αρχής δεν θα είναι εύκολο στους βουλευτές να διαφωνήσουν.
Για τον «Καποδίστρια 2»
Το σχέδιο για το νέο χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης με συγχωνεύσεις για τη δημιουργία περίπου 500 δήμων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί εντός του Ιανουαρίου στην ΚΕΔΚΕ και τους υπόλοιπους φορείς για διαβούλευση. Η ΚΕΔΚΕ έχει ορίσει συνέδριο στις 18 Ιανουαρίου. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί και το συνέδριο της ΕΝΑΕ.
Ο χρόνος γι' αυτές τις αλλαγές πιέζει, αφού όπως έχει ανακοινώσει ο Γ.Παπανδρέου, οι δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν όχι τον Οκτώβριο, αλλά στις 14 Νοεμβρίου του 2010, θα γίνουν με βάση τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη.
Επίσης, θα ισχύσει ξανά το 50%+1 αντί για την εκλογή με 42%. Για να προλάβουν να γίνουν οι συνενώσεις δήμων, να καταργηθούν οι νομαρχίες και να προετοιμαστούν εκλογές για περιφερειάρχες, χρειάζεται επαρκής χρόνος. Γι' αυτό, πολλοί στην κυβέρνηση τονίζουν ότι πρέπει οι αλλαγές αυτές να προχωρήσουν σύντομα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να επικρατήσει χάος.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

tΕπιβαλλετε να παλαιψουμε για οποιανδηποτε συνενωση ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΩΝ , λογω υπερχρεωσης του, με υπερογκα δανεια και τεραστειο ελειμα εδω και πολλες τετραετιες. ΠΡΩΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΤΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΔΕΥΑΘ (δημοτικη επιχειρηση υδρευσης αποχετευσης θηβων),ΜΕ ΜΗΝΙΑΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ 50 ευρω το ελαχιστο.ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΕΛΕΙ 600 ευρω ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.