Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία έδωσε στην δημοσιότητα τα στοιχεία του 2008 σχετικά με τα ποσοστά που ο πληθυσμός ορισμένων κρατών μελών βρίσκεται εκτεθειμένος στο κίνδυνο της «φτώχειας».
Για την Ελλάδα το ποσοστό αυτό, το 2008 πριν δηλαδή και την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, έφτανε το 20%, αλλά με τον μέσο κοινοτικό όρο να μη απέχει πολύ και να κυμαίνεται στο 17% .
Κι αυτό γιατί χώρες όπως η Λετονία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία με υψηλότερα ποσοστά βρίσκονται κοντύτερα στον κίνδυνο της φτώχειας σε αντίθεση με τους πολίτες της Τσεχίας, της Ολλανδίας και της Σλοβακίας που το ποσοστό τους είναι 9 και 11% αντίστοιχα.
Ο ορισμός του «κινδύνου της φτώχειας» πρέπει να είναι σαφής και κατανοητός για την συγκεκριμένη μέτρηση. Είναι το ποσοστό του πληθυσμού που εμφανίζει εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου κατά κεφαλή εθνικού εισοδήματος. Αν το κατά κεφαλήν εισόδημα π.χ. είναι 10.000 ευρώ το χρόνο, αυτός που έχει εισόδημα κάτω από 6.000 ανήκει στο ποσοστό αυτό.
Για την Ελλάδα τα επιπλέον στοιχεία που δίνει η Γιούροστατ είναι ενδιαφέροντα.
Το 23% των νέων έως 17 ετών κινδυνεύει από φτώχεια, ενώ στο 22% φθάνει και ο κίνδυνος για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Υψηλότερο, 14%, είναι το ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα που έχει κάποια απασχόληση και κινδυνεύει από φτώχεια, σε σχέση με το μέσο κοινοτικό που είναι 8%.
Τέλος σύμφωνα πάντα με την Γιούροστατ, το 50% του πληθυσμού στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν έχει τα μέσα να κάνει διακοπές μια εβδομάδα το χρόνο, το 15% δηλώνει ότι δεν έχει την δυνατότητα να έχει αρκετή θέρμανση στην οικία του, αντίθετα μόνο το 9% δηλώνει ότι δεν μπορεί να αγοράσει αυτοκίνητο.
VOANEWS, Μαίρη Παραπονιάρη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου