Δύο χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες από την αλλαγή κορυφής στην Εκκλησία και η μετάβαση από τον μακαριστό Χριστόδουλο στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συμβαδίζει με ορατές αλλαγές αλλά και «σταθερές» που δείχνουν να αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου.
Οι σχέσεις με την πολιτεία φαίνεται να κινούνται πλέον σε πιο... ήρεμα νερά, οι κόκκινες γραμμές ωστόσο θα υπάρχουν πάντα, όπως αποκαλύφθηκε και από την παρ’ ολίγον... σύρραξη με την κυβέρνηση για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και για τον τρόπο πρόσληψης των υπαλλήλων στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου της Εκκλησίας. Την ίδια στιγμή, στο εκκλησιαστικό προσκήνιο κυριαρχούν νέα πρόσωπα, κυρίως ιεράρχες που χειροτονήθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία, εκτοπίζοντας «βαριά ονόματα» και οργανώσεις που κυριάρχησαν τα προηγούμενα χρόνια, όπως η άλλοτε πανίσχυρη Χρυσοπηγή.
Τι άλλαξε
«Διπλωματική» γλώσσα με τις κυβερνήσεις
1 Η διοικούσα Εκκλησία χρησιμοποιεί πιο «διπλωματική» γλώσσα. Εμφανίζεται λιγότερο αιχμηρή προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διατήρησε ήπιες σχέσεις επί 1,5 χρόνο με την κυβέρνηση Καραμανλή. Κατά τις πρώτες 100 ημέρες με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ παρουσιάστηκαν διακυμάνσεις, που έφθασαν μέχρι του σημείου να αποσταλεί υπόμνημα της Συνόδου στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για το θέμα της αύξησης του ΕΤΑΚ, ωστόσο τα θέματα τίθενται προς το παρόν σε πλαίσιο συζήτησης και επικοινωνίας.
2 Το φιλανθρωπικό έργο ενισχύθηκε, .... Η συνέχεια >> EΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου