Στην αξιοποίηση της ενέργειας από τα κύματα των ωκεανών και την παλίρροια ώστε να παραχθεί ηλεκτρισμός, προσανατολίζονται εταιρείες στη Μεγάλη Βρετανία και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η Βρετανία ελπίζει μάλιστα ότι θα είναι σε θέση να παραγάγει ως και 5% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται μέσω παλιρροιακών ηλεκτροπαραγωγών σταθμών. Ένας παλιρροιακός σταθμός αναμένεται να είναι σε θέση να παραγάγει καθαρή και φιλική προς το περιβάλλον ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 8.6 Γιγαβάτ, το αντίστοιχο περίπου οκτώ πυρηνικών σταθμών, και χωρίς τα βλαβερά απόβλητα.
Στη Βρετανία, το πλάτος του ποταμού Σέβερν, του μεγαλύτερου της χώρας, είναι 15 μέτρα. Στόχος του μεγαλεπήβολου έργου που τυγχάνει μελέτης, με την ονομασία Severn Barrage, είναι η συγκράτηση των υδάτων κατά την παλίρροια, όπως συμβαίνει με έναν υδατοφράκτη, και η παραγωγή ενέργειας κατά την άμπωτη μέσω 216 πελώριων στροβίλων, διαμέτρου 9 μέτρων ο κάθε ένας.
Επικριτές εκφράζουν φόβους ότι το έργο θα προκαλέσει αφενός ζημιά στο οικοσύστημα του ποταμού και αφετέρου ότι το συνολικό κόστος θα είναι τρομακτικό. Παρόλα αυτά, η σεληνιακή ενέργεια που προκαλεί την πλημμυρίδα και την άμπωτη είναι ανεξάντλητη, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο όλο έργο. Παρά τις μεμονωμένες διαμαρτυρίες, οι ειδικοί εργάζονται ώστε να δαμάσουν την αιώνια ενέργεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου