Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

H Βοιωτία στη περιφέρεια Αττικής


ΑΡΘΡΟ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Του ΝΙΚΟΥ Κ. ΤΡΙΚΑΛΙΤΗ, Οικονομολόγου-Χωροτάκτη, Msc Ε.Μ.Π
Μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων

Η πρόσφατη πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει σε διαβουλευση τον νέο αυτοδιοικητικο χάρτη της χώρας μέσα από αναδιάρθρωση των περιφερειών και την ίδρυση λίγων αλλά ισχυρών Δήμων (Σχέδιο ΚΑΛΙΚΡΑΤΗΣ ) πέρα από την ορθότητα και την αναγκαιότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας φέρνει, στο προσκήνιο την αυτοδιοικητικη πορεία της Βοιωτίας μέσα από την διαδρομή της στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.
Νομίζω ότι επιβάλετε να επανεξετάσουμε μετά από μια περίπου 25 ετια την ένταξη της σ αυτό το διοικητικό σχήμα της Στερεάς Ελλάδος. Να δούμε λοιπόν αν η Βοιωτία και οι κάτοικοι της ευνοηθήκαν από αυτήν την διοικητική διαίρεση; ή τέλος απέκτησαν αυτό που λέμε περιφερειακή συνείδηση και καλούνται να την υπηρετήσουν από τις αρχές του 2011, μέσα από την αιρετή περιφερειακή αρχή.
Ας δούμε όμως πως έχουν τα δεδομένα κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή.
Η ίδρυση της Περιφερείας Στερεάς Ελλάδος το 1986 που περιλάμβανε τους Νομούς Φθιώτιδας, Ευβοίας, Φωκίδας, Ευρυτανίας, Βοιωτίας ήταν περισσότερο πολιτική απόφαση της τότε Κυβέρνησης σε ότι αφορά τον Νομό μας – παρά στηριζόταν στην περίπτωση της Βοιωτίας σε καθαρά αναπτυξιακά και περιφερειακά δεδομένα όπως συνέβη στη συγκρότηση άλλων περιφερειών. Γιατί στη περίπτωση της Βοιωτίας, με κανένα τρόπο στα 25 χρόνια λειτουργίας του θεσμού δεν επετευχθη ούτε κατ ελάχιστο και σε κανένα τομέα η απόκτηση της περιφερειακής συνείδησης και παράλληλα η μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, αντίθετα καθημερινά διευρύνονται .
Αλήθεια διερωτήθηκε κανείς που οφείλεται αυτό; Η απάντηση είναι πολλή απλή, αρκεί να ανατρέξει κανείς λίγο πίσω στην ιστορία της
συγκρότησης της Αυτοδιοίκησης μετά την δημιουργία του νέου μικρού Ελληνικού Κράτους. Το 1835 δημιουργήθηκε ο Νομός Αττικοβοιωτιας που περιλάμβανε τις επαρχίες Αττικής, Πειραιώς,Μεγαριδας, Αιγινης, Θήβας. και Λιβαδειάς (νόμος ΒΧΔ),που παρέμεινε σε ισχύ μέχρι το 1899, οποτε η Βοιωτία έγινε ξεχωριστός Νομός (νόμος ΓΥΛΔ). Το 1909 επανασυστάθηκε ο Νομός Αττικοβοιωτιας που παρέμεινε μέχρι την περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου οπότε δημιουργήθηκε ξανά σαν ξεχωριστός Νομός η Βοιωτία. Αλλά δεν πρέπει να διαφεύγει σε κανένα οτι ο αναμορφωτής της νεότερης Ελλάδας ο μεγάλος πολιτικός Ελευθέριος Βενιζέλος εκλεγόταν συνεχώς Βουλευτής Αττικοβοιωτιας και ήταν ιδιαιτέρα περήφανος για την επιλογή του να πολιτεύεται σε αυτή τη περιοχή.

Έχει και συνέχεια >> εδώ

1 σχόλιο:

TY12 είπε...

Ας ελπίσουμε ότι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ θα γίνει με εθνικά και όχι με κομματικα κριτήρια.