Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Είναι αδιανόητο να ζητάτε να χαραχθούν τα όρια της Εκκλησίας της Ελλάδος κάτωθεν της Μακεδονίας


Είχε κλείσει την πόρτα ο Σεραφείμ στις απαιτήσεις του Βαρθολομαίου

Είναι αδιανόητο να ζητάτε να χαραχθούν τα όρια της Εκκλησίας της Ελλάδος κάτωθεν της Μακεδονίας - Θα δικαιώναμε έτσι τις διεκδικήσεις των Σκοπίων, του έγραφε!
Η ονομασία «Νέαι Χώραι» δεν εκφράζει καμία σύγχρονη πραγματικότητα
Του είχε απαγορεύσει τα πηγαινέλα...

Ένα ιστορικό ντοκουμέντο, μια επιστολή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ προς τον νεαρό τότε Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το «Π».
Η επιστολή, που έχει ημερομηνία 9/10/1993, εκτός από ιστορική, έχει και διαχρονική αξία, αφού αγγίζει όλα τα ανοιχτά ζητήματα - «πληγές» στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος. Ζητήματα που επανήλθαν κατά το 2003-4, στη ρήξη Βαρθολομαίου και Μακαριστού Χριστόδουλου (σύμφωνα με πληροφορίες, ο τότε Αρχιεπίσκοπος αναζήτησε τη συγκεκριμένη επιστολή στο αρχείο της Ιεράς Συνόδου). Η επιστολή όμως γίνεται εντελώς επίκαιρη, καθώς τα ίδια θέματα απασχολούν και σήμερα.
Η επιστολή, που υπογράφεται από τον Σεραφείμ αλλά συντάσσεται κατ' εντολήν της ελλαδικής Συνόδου, έχει επιθετικό στυλ γραφής, αποτυπώνοντας και τις σχέσεις των δύο Προκαθημένων. Δεν ήταν όμως το ίδιο κακές οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών πάντοτε, αφού ο Σεραφείμ κατηγορεί ευθέως τον Βαρθολομαίο ότι εκείνος είναι ο υπεύθυνος της επιδείνωσης, καθώς από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στον Πατριαρχικό Θρόνο άρχισε να ανακινεί θέματα που αφορούν την Εκκλησία της Ελλάδος και να μεθοδεύει επεμβάσεις και μονομερείς ενέργειες, κατ' αντιδιαστολήν προς τους προκατόχους του, Αθηναγόρα και Δημήτριο.
Του υπενθυμίζει επίσης τα όρια, τα δικαιώματα του Πατριαρχείου στις Μητροπόλεις της βόρειας Ελλάδας, διευκρινίζοντας όμως ότι «η ονομασία “Νέαι Χώραι” ουδεμίαν σύγχρονον πραγματικότητα εκφράζει». Και μεταξύ άλλων επιχειρημάτων, ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ επικαλείται και εθνικούς λόγους, που κάθε άλλο έπαψαν να υπάρχουν.

Η συνέχεια >> paron.gr

1 σχόλιο:

Σχολιαστής είπε...

Από χθεσινό μου σχόλιο:

Ωραίος κόσμος, όμορφος, εκκλησιαστικά (με δολοπλοκίες-μίση-ίντριγκες, άφθονο χρήμα και πολύ κοσμική εξουσία) πλασμένος. Όλο το Βυζαντινό μεγαλείο και η φαρισαϊκή συμπεριφορά στις μέρες μας.
Από το σημερινό «ΒΗΜΑ»:
{ Χωρισμένοι σε «Βόρειους» και «Νότιους» οι συνεργάτες του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος εξακοντίζουν βέλη ο ένας εναντίον του άλλου διεκδικώντας μερίδιο στην εξουσία
ΥΣΤΕΡΑ από πολλά χρόνια για μία ακόμη φορά η Κυριακή της Ορθοδοξίας βρίσκει τις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος να ισορροπούν πάνω σε τεντωμένη κλωστή. Θορυβημένοι, πολλοί ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχουν διαρκείς συνομιλίες με τον κ.κ. Βαρθολομαίο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που του επισημαίνουν ότι η ενέργειά του μακροπρόθεσμα θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης όμως βρίσκεται «εγκλωβισμένος». Από τη μια πλευρά ακούει τις εισηγήσεις των λεγομένων γραφειοκρατών οι οποίοι από τα πολυτελή γραφεία τους, ιεράρχες χωρίς ποίμνιο, του εισηγήθηκαν να προχωρήσει στη διεκδίκηση του εκκλήτου του πρώην Μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονα Μπεζενίτη προκειμένου να ενισχύσει το πρωτείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου έναντι όλων των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ταυτόχρονα τονίζουν ότι πρέπει να προωθήσει σύντομα τη διεκδίκηση και στη Νότια Ελλάδα Σταυροπηγιακών Μοναστηριών που θα υπάγονται απευθείας στο Πατριαρχείο. Ακόμη δηλώνουν ότι πρέπει να ζητηθεί από τον κ. Ιερώνυμο να αναθεωρήσει τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι ιεράρχες με ποίμνιο οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι πιστοί δεν μπορούν να αντέξουν έναν νέο αδελφοκτόνο- όπως είναι όλοι οι εμφύλιοι- πόλεμο. Επιπλέον τονίζουν ότι πολλές φορές ο κ. Ιερώνυμος δέχθηκε επικρίσεις από ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος διότι ακολουθεί παντού τον Οικουμενικό Πατριάρχη λες και είναι διάκονός του αντί να συμπεριφέρεται ως Προκαθήμενος. Η εξέλιξη των γεγονότων προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα. Σε μια δύσκολη εποχή, με τα οικονομικά προβλήματα να ταλανίζουν τους ανθρώπους και τη χώρα, κληρικοί εμφανίζονται να ασχολούνται με το έκκλητο ενός αρχιερέα που δικάστηκε, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε με στόχο την εξουσία, το imperium, τις εκλογές και τις θέσεις... }

Είδατε να νοιάζονται για την ανεργία των νέων, τις συντάξεις πείνας, τις επιθέσεις των ευρωπαϊκών ηγετών κατά της χώρας; Για τους θρόνους των δεσποτάδων νοιάζονται και τις επιρροές. Από τα πολυτελή γραφεία τους σχεδιάζουν την ενίσχυση του «πρωτείου». Με την φώτιση του Αγ. Πνεύματος; Το Αγ. Πνεύμα τους καθοδηγεί;
Αυτό το μαύρο ριχτό ρούχο πόσα κρύβει…