Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Δημιουργία Δημοτικών Συνεταιρισμών



Τάσος Καμούτσης, Ιατρός

Ίσως οι προτάσεις είναι μη αποδεκτές, ίσως κινούνται σε λάθος κατεύθυνση. Με βάση ότι όλοι μιλάμε για ένα δράμα στην οικονομία και δυστυχώς καλούνται να πληρώσουν όσοι δεν φταίνε (και όσο και αν κλάψει το παιδί, η Μάνα μένει ασυγκίνητη, ας δεχθούμε ότι στέρφεψε) και λόγω μιας στοιχειώδους πολιτικής εμπειρίας και εμπειρίας από το Σουηδικό κράτος στο οποίο έτυχε να ζήσω έστω για λίγο και επειδή ΟΛΟΙ καταγόμαστε από αγρότες, ζούμε με τους αγρότες και εξαρτόμαστε από τους αγρότες και αν αφανισθεί η σημαντική αυτή τάξη, θα παρασύρει όλους μας, έχω να τονίσω και να προτείνω, με όλο το θάρρος και εν όψει των εξελίξεων στην χάραξη νέου Διοικητικού Χάρτη τα εξής:
Καταρχήν η διαμάχη και οι διαφωνίες των ομοίων Κοινωνικών τάξεων με την Αγροτική τάξη και από ανθρώπους που βιώνουν μαζί τους τα προβλήματα της υπαίθρου, είναι η καλύτερη τροφή του «συστήματος» και της άρχουσας τάξης και του πλούτου. Απαιτείται άμεση στήριξη του αγώνα των αγροτών από όλους μας και η βοήθειά μας στην αλλαγή του απαράδεκτου τρόπου αγώνα τους (κλείσιμο δρόμων κτλ), που όμως ειλικρινά δεν φταίνε τόσο εκείνοι, όσο οι «δάσκαλοί» τους πολιτικοί ένθεν και ένθεν και να προβούν από κοινού σε μια μεγάλη Αγροτική Μεταρρύθμιση που να προβλέπει για παράδειγμα τα:
Δημιουργία Δημοτικών Αγροτικών Συνεταιρισμών με βάση τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, που θα πλαισιώνονται από επιστημονικό δυναμικό (γεωπόνους, τεχνολόγους φυτικής, ζωικής παραγωγής, ειδικούς οικονομικούς συμβούλους) με εμπειρία στα αγροτικά και θα ελέγχονται οικονομικά από σώμα π.χ Ορκωτών Λογιστών.
Κοστολόγηση και τιμολόγηση για την διακίνηση των προϊόντων από τους Δημοτικούς Συνεταιρισμούς απευθείας στην αγορά, μέσω αγροτικών μεταποιητικών και κέντρων διακίνησης των προϊόντων τους, για την πάταξη της κερδοσκοπίας των μεσαζόντων.
Ένταξη των πωλητών λιανικού εμπορίου Αγροτικών προϊόντων σε ειδικά μητρώα των Δημοτικών Συνεταιρισμών, για τον έλεγχο και την εξισορρόπηση του αγροτικού εισοδήματος και την μη ύπαρξη αγροτών πολλών ταχυτήτων.
Ένταξη των ιδιωτικών μεταποιητικών επιχειρήσεων π.χ ελαιοτριβείων, συσκευαστηρίων, στο πνεύμα λειτουργίας, προστασίας και ανάπτυξης της Αγροτικής Οικονομίας των Δημοτικών συνεταιρισμών των Δήμων στους οποίους ανήκουν, χωρίς αυτό να σημαίνει αφομοίωση και αλλοτρίωση της ιδιωτικής δράσης.
Ταχύτατη έκδοση Αδειών για Συνεταιριστικές επιχειρήσεις και επιδότηση του μισθού και της ασφαλιστικής εισφοράς των εργαζομένων σε αυτές για πέντε χρόνια.
Δημοτικό κτηματολόγιο και Δημοτικό Μητρώο Αγροτών, πέραν του Εθνικού για καλύτερη διαχείριση και έλεγχο της ανάπτυξης και των επιδοτήσεων – επιχορηγήσεων των πραγματικών αγροτών.
Έλεγχος των καταβολών, των ασφαλιστικών εισφορών και του ασφαλιστικού συστήματος γενικά μέσω ΕΛΓΑ, από τους Δημοτικούς Συνεταιρισμούς.
Τριετές πλάνο υποχρεωτικής αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού των καλλιεργειών μέσω των Δημοτικών Συνεταιρισμών.
Οικονομική ενίσχυση μόνο των πραγματικών αγροτών και όσων ακολουθήσουν προγράμματα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών από τώρα, με ΕΝΤΟΚΑ, ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ αποπληρωθέντα σε τρία χρόνια και σταδιακά, όπου και εντοπίζετε από τα οικονομικά επιτελεία η ανόρθωση και βελτίωση της Ελληνικής Οικονομίας, με ποσό που θα αναλογισθεί π.χ 300e (ενδεικτικό ποσό) ανά στρέμμα και αναλόγως του είδους παραγωγής.


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ γιατρέ
Φοβάμαι ότι και εσύ όπως και ο φίλταος κ. Παπαωϊάννου, σ ΄άλλο συναφούς ανάπτυξης θέμα δεν έχετε αντιληφθεί, τια κριβώς σημαίνει εξωτερικό έλλειμμα διαρκώς αυαξανόμενο και εξυπηρέτηση τοκοχρεωλυσίων δισ€ ετησίως...
Δεν έχετε αντιληφθεί ότι για αντλούμενα υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις δημόσια έσοδα, της τάξης των 50 δις € τα οργανικά και ανόργανα έξοδα της κεντρικής διοίκσης ξεπερνούν τα 100 δις€ και πλέον...
Θέλετε επίσηςη να αγνοείτε ότι το 60% και πλεόν των δανειζομένων αφορούν ανελαστικές δαπάνες και την εξυπηρέτηση της μισθοδοσίας δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών , παν/κών, γιατρών ΕΣΥ, κληρικών και επίσης των συνατξιούχων Δημοσίου...
Από που λοιπόν θα γίνουν οι όποιες περικοπές; από το υπόλοιπο 40% που αφορά αναλώσιμα και υπηρεσίες δεύτερου επιπέδου;
Κια το υποθετικό μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης που υπαινίσσεσθε που βρίθει υποστηρικτικών και επικουρικών υπηρεσιών, τις οποίες θα προσφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες, τι ακριβώς επιπροσθετο λειτουργικό κόστος επιφέρει;θα δουλεύουν αυτοί για 600-700€;σε ποια ακριβώς χώρα τςη Ε.Ε εφαρμόζεται;θεωερείετ ότι σε μια παγκόσμια οικονομία με την Ασία να της υποκλίνονται σε λίγο όλοι οι παραδοσιακοί οικονομικοί κολοσσοί, μποερίς στα σοοβαρά να την ανταγωνιστείς ; σε ποια προϊόντα; όταν π.χ τα κινέζικα έχουν κατακλύσει κάθε γωνιά, όταν τα αγροτικά τους προϊόντα είναι ανταγωνιστικά λόγω τιμών όπως κι αυτά της Τουρκίας και Βόρειας Αφρικής και Λατινικής Αμερικής; Ποια είναι τα αγροτικά προΐόντα μας, που θα παραχθούν από αυτά τα επιχειρησιακά και επιχειρηματικά πρότυπα αγροκτρήματα και συνεταιρισμούς, που ενδεχομένως θα αποτελούσαν το εξαγωγικό δυναμικό μας "target group", το λάδι ή το κρασί ...!!!
Παρακλώ να διαβάσετε μετά προσοχής την πρώτη σημερινή ανάρτηση -εκ Γερμανίας- για το ευρω-ομόλογο κλπ για να αντιληφθειετ που ακριβώς είμαστε, ενα βήμα ίσως και λιγότερο πριν τον οικονομικό Καιάδα...
Οι αγορές και το spread το δείχνουν καθημερινά, κι εμεις , το αγνοούμε βάζοντας το κεφάλι στην άμμο...
Αν δεν περισταλλούν τα έξοδά μας και μάλιστα άμεσα, σε λίγο τα ομόλογά μας θα είναι σαν "χαρτοπετσέτες"...
Αγροτικές επιδοτήσεις δίκην εισοδηματικών ενισχύσεων, μηνιαίοι μισθοί 3-5χιλ.€ στο Δημόσιο, συντάξεις παχυλές, εφάπαξ χιλ. € σε λίγο θα είναι μακρινή ανάμνηση...
Μάθαμε να ζούμε με δανεικά...
Αλλά ήρθε η ωρα πια, να τα επιστρέψουμε σιγά σιγά...

Παπαϊωάννου Θεόδωρος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Παπαϊωάννου Θεόδωρος είπε...

1)"...Καλλικρατολογούμεν μεθ΄ύποψίας και δημοσυνεταιρολογούμεν άνευ εμπειρίας.." Με αυτό τον τίτλο θα γράψω προσεχώς άρθρο - απάντηση στη "Δημιουργία Δημοτικών Συνεταιρισμών",έτσι για να μή μηρυκάζουμε το 2010 χρεοκοπημένες συνταγές του 1975-80. Ο αγροτικός συνδικαλισμός, ελεγχόμενος από τα πολιτικά κόμματα, αρκέστηκε στο να διεκδικεί αυτά που η κάθε κυβέρνηση υποσχόταν, οδηγώντας την αγροτιά στη ζητιανιά σε μια αγορά - ρουλέτα με στημένο κρουπιέρη. Όσο για το εξωτερικό έλλειμμα οι νομπελίστες Στίγκλιτζ και Κρούγκμαν αποφαίνονται ότι δεν αποτελούν "φετίχ".Το άρθρο λοιπόν είναι τελείως άλλης τάξης απο αυτό του Τάσου. Στο δικό μου φαίνεται ένα διεδικητικό-κινηματικό-αναπτυξιακό βέλος. Το άλλο προτείνει ασπιρίνες και 'ναί μεν-αλλά'.Διάβασε λοιπόν με προσοχή και τα λέμε απο Δευτέρα.