Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Έκθεση RAND: "Είμαστε κοντά σε ελληνοτουρκική σύγκρουση"


Έκθεση του αμερικανικού ιδρύματος στρατηγικών ερευνών RAND, το οποίο χρηματοδοτείται από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και συντάχθηκε στην Ουάσιγκτον πριν ένα μήνα, παρουσιάζει ως "μεγάλο τον κίνδυνο "θερμής" ελληνοτουρκικής σύγκρουσης στο Αιγαίο, η οποία θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Aνατολή και τον Καύκασο". Στην αμερικανική έκθεση αναφέρεται πως «παρά το γεγονός ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις έχουν σημαντικά βελτιωθεί από το 1999, οι διαφορές στο Αιγαίο εξακολουθούν να καταστρέφουν τις διμερείς σχέσεις κι αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο».
«Μέχρις ότου οι διαφορές αυτές επιλυθούν, υπάρχει κίνδυνος πως κάποιο επεισόδιο (όπως το 2006) θα μπορούσε να κλιμακωθεί εκτός ελέγχου και να οδηγήσει σε σύγκρουση, όπως σχεδόν συνέβη για τις βραχονησίδες Ιμια/Καρντάκ τον Φεβρουάριο του '96», σημειώνεται.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα «οι Ην. Πολιτείες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους να κάνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο», λέει το RAND και σημειώνεται πως ο αριθμός των παραβιάσεων και επεισοδίων από την Τουρκία έχει αυξηθεί σε επικίνδυνο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα παρατίθενται στοιχεία αναχαιτίσεων τουρκικών αεροσκαφών που "ανέρχονται σε 161 (σ.σ. εδώ δεν είναι καλά πληροφορήμένοι. αφού οι αναχαιτίσεις είναι δεκαπλάσιες, εκτός κι αναφέρεται σε ημέρες αναχαιτίσεων) φορές το πρώτο εξάμηνο του 2009" και των ελληνικών καταγγελιών για υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα νησιά.
«Σε μια περίοδο που το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στη συνοχή του και στην αποστολή του στο Αφγανιστάν και στον μετα-σοβιετικό χώρο, το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια διχάζουσα κρίση στο Αιγαίο», αναφέρεται στην έκθεση του RAND που υποδεικνύει λύση με ΝΑΤΟϊκή μεσολάβηση.
Η έκθεση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει όσους θεωρούν ότι τα τελευταία δύο χρόνια η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει επιστρέψει εν πολλοίς στα χρόνια πριν το 1999. Η χθεσινή υπέρπτηση των τουρκικών μαχητικών επάνω από το Φαρμακονήσι, αλλά κι οι αποκαλύψεις για το σχέδιο εισβολής "Βαριοπούλα" το 2003 στον Έβρο είναι χαρακτηριστικές του κινδύνου που ελλοχεύει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: