Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο ο άνθρωπος καταναλώνει 17 κιλά θαλασσινά και ψάρια το χρόνο. Και η τάση είναι αυξητική. Δεν υπάρχουν όμως τόσα πολλά ψάρια και η λύση είναι γνωστή: ιχθυοκαλλιέργειες.
Πολλά ψάρια και θαλασσινά απειλούνται. Στο 80% σχεδόν των ειδών γίνεται υπεραλίευση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι αλιεύονται πολύ περισσότερα ψάρια από ότι παράγονται. Η Κατρίν Τσούκο εργάζεται στο WWF και λέει σχετικά: «Η ανάγκη για κατανάλωση ψαριών αυξάνεται. Τόσα πολλά ψάρια δεν υπάρχουν. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια δεν μπορεί να ξεπεραστεί το όριο των 90 εκατομμυρίων τόνων».
Και αυτό φυσικά έχει τις συνέπειες του. Τους μεγαλύτερους κινδύνους από την υπεραλίευση διατρέχουν αυτή τη στιγμή ο λευκός τόνος, ο ξιφίας και ο μπακαλιάρος του Ατλαντικού. Πολλά είδη βρίσκονται ένα βήμα πριν από την εξαφάνιση, όπως για παράδειγμα τα χέλια, ο κόκκινος τόνος και ένα μικρό είδος καρχαρία. Για το λόγο αυτό οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι όλο και πιο περιζήτητες. «Είναι αλήθεια πως η μεγάλη ζήτηση καλύπτεται από τις ιχθυοκαλλιέργειες. Αυτό κλάδος παρουσιάζει ανάπτυξη της τάξεως του 20% το χρόνο», λέει και πάλι η Κατρίν Τσούκο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου