Στις οικονομικές της στήλες η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Ο φόβος της Ευρώπης από το ΔΝΤ» σχολιάζει: «Οι πολιτικοί της Γερμανίας και της Γαλλίας αντιμετωπίζουν εντελώς διαφορετικά την ευρωζώνη. Στο Παρίσι αγωνίζονται για μια ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση, που θα εναρμονίζει την πολιτική της με την ΕΚΤ, ενώ στο Βερολίνο επιδιώκουν να προστατεύσουν την ΕΚΤ, καθ’ εικόνα και ομοίωση της Γερμανικής Bundesbank (Μπούντεσμπανκ), και απορρίπτουν μια τέτοια κυβέρνηση, αν και δεν την αποκλείουν. Η Αθήνα πρέπει τώρα να τα καταφέρει και χωρίς αυτή την οικονομική κυβέρνηση…»
«Επίσης η ΕΚΤ επαίνεσε σαφέστατα και με τα καλύτερα λόγια τα νέα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Τρισέ δεν βλέπει με καλό μάτι μια πιθανή προσφυγή της Αθήνας στο ΔΝΤ.»
«Έτσι ο Παπανδρέου έχει στα χέρια του ένα εργαλείο: μπορεί να απειλεί τους Ευρωπαίους: εάν μου ζητάτε πολλά, τότε πάω στο ΔΝΤ.
Τέλος η γερμανική έκδοση των Financial Times σε σχόλιό τους για την άκομψη κριτική που ασκείται στους Έλληνες σημειώνει: «Οι πιέσεις στην Αθήνα αποδεικνύονται συνετές, το δείχνει και το πακέτο των νέων μέτρων, αλλά ας μην το παρακάνουν οι διάφοροι πολιτικοί του κυβερνητικού συνασπισμού με τις συμβουλές περί πώλησης νησιών κλπ. Ο Παπανδρέου είναι αλήθεια ότι χρειάζεται τις πιέσεις και τις απαιτήσεις της ΕΕ για να περάσει τις επώδυνες αλλαγές στη χώρα του. Φαίνεται ότι θα τα καταφέρει, όπως δείχνουν και πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα (…) Το από πού θα βρουν τα χρήματα οι Έλληνες ας το αφήσουν οι Γερμανοί στην Κομισιόν. Διότι μπορεί το έλλειμμα της Γερμανίας να είναι σε σχέση με εκείνο της Ελλάδα ασήμαντο, αλλά μόλις εγκρίθηκε ο νέος προϋπολογισμός σε ύψος ρεκόρ. Όσο λοιπόν ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν υποχωρεί από το πρόγραμμα φοροαπαλλαγών, ας αφήσει τις συμβουλές για ριζικές περικοπές σε άλλους.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου