Η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν έχει μόνον χαμένους, έχει και κερδισμένους. Σε αυτούς συγκαταλέγονται η Κίνα και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στις τελευταίες θέσεις αντίθετα βρίσκονται οι χώρες της ευρωζώνης, με τη Γερμανία ως εξαγωγική δύναμη να κατέχει την καλύτερη θέση και να επωφελείται από τη ζήτηση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η χαμηλή θέση της ευρωζώνης οφείλεται στις χώρες της περιφέρειας Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία. Αυτά είναι τα συμπεράσματα της έκθεσης της Commerzbank για τις προοπτικές ανάπτυξης της διετίας 2010/2011.
O κορυφαίος οικονομολόγος της Commerzbank Jörg Krämer εκτιμά ότι με το μηχανισμό στήριξης που αποφασίστηκε την περασμένη Κυριακή δεν αναμένεται χρεοκοπία της Ελλάδας μέσα στην επόμενη τριετία. Αλλά αβέβαιο είναι τί θα συμβεί μετά.
Σημειώνει ότι "ακόμη και αν η Ελλάδα καταφέρει να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα, θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα. Η Ελλάδα θα πρέπει να αναπτύξει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Αν πληρώνει βοήθεια σε μία χώρα επί τρία χρόνια, είναι αναμενόμενο να ατονήσουν οι μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες. Και είναι ενδεχόμενο να μην παρθούν τα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, για να γίνει ανταγωνιστική, να δρομολογήσει μέτρα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου