Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

«Χαλασοχώρηδες»: μονά-ζυγά δικά τους


Tου Χρηστου Γιανναρα

Μοιάζει απειλητικά δυσοίωνο: Ακόμα και με δεδομένη την κατάρρευση, με τη χώρα να επιτροπεύεται, να έχει ανταλλάξει την εθνική κυριαρχία με δανεικά, ακόμα και τώρα, είναι αδύνατο να βρούμε κοινή γλώσσα συνεννόησης.
Τα κόμματα συνεχίζουν τον σκυλοκαβγά, όπως και χθες και πάντοτε, για φτηνές σκοπιμότητες ιδιοτέλειας. Οι συνδικαλιστές, με αρρωστημένη πώρωση, ιλιγγιώδη ασυνειδησία, εντείνουν στο έπακρο τον εκβιασμό για εξωπραγματικές διεκδικήσεις. Δημοσιογράφοι, κανάλια και ραδιόφωνα πουλάνε σκόπιμο κερδοφόρο πανικό ή βλακώδες ψυχολογικό νταϊλίκι. Πανεπιστημιακοί και λόγιοι στο παλκοσένικο της δημοσιότητας αναμηρυκάζουμε τα ίδια, δεκαετίες τώρα, άσπερμα και στείρα κλισέ επιπόλαιων, σχηματικών ερμηνειών της «κρίσης», μόνο για να δικαιολογήσουμε τον αυτευνουχισμό ή την υποταγή μας στην ημιμόρφωση, αν όχι σε συμφέροντα. ...

H συνέχεια >> kathimrini.gr

2 σχόλια:

Σχολιαστής είπε...

Η διάλυση της κοινωνίας, με... προεδρικό διάταγμα, προκαλεί έντονους τριγμούς στο κυβερνητικό οικοδόμημα. Όπως γράφουν οι σημερινές εφημερίδες οι έντονες αντιδράσεις βουλευτών και συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ για το διπλό πακέτο εργασιακών και ασφαλιστικών μέτρων, που κατεδαφίζουν κατακτήσεις δεκαετιών, τρόμαξε την κυβέρνηση, η οποία φοβάται τώρα ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, δεν θα περάσει , επειδή θα τον καταψηφίσουν και δικοί της βουλευτές.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη.
Ας αφήσουν ορισμένοι τα κόλπα και τα προσχήματα: «Δεν φταίει η κυβέρνηση, φταίει το Μνημόνιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Ή, «δεν φταίω εγώ, η κυβέρνηση το αποφάσισε».
Την ιστορική στιγμή, όταν διακυβεύεται το μέλλον ενός λαού, ο βουλευτής μένει απέναντι στη συνείδησή του. Και δικαιώνεται ή στιγματίζεται για όλη του τη ζωή.
Οι κυβερνήσεις πέφτουν… Η εκτίμηση και η υστεροφημία μένει…
Ήρθε η στιγμή να σταθούν οι κυβερνητικοί βουλευτές δίπλα σε αυτούς που τους εξέλεξαν ως αντιπροσώπους τους. Βασίλη Τόγια- Βάσω Τσόνογλου- Άρια Αγάτσα, δεν σας ψήφισε ο Λοβέρδος ή ο Παπανδρέου, που θα σας ζητήσουν να ψηφίσετε κατά των εργατικών δικαιωμάτων μας. Εμείς σας στείλαμε στη βουλή. Αν ψηφίσετε το διάταγμα ή το νομοσχέδιο, με όποιο τρόπο το φέρουν στη βουλή, είναι σαν να γυρίζετε την πλάτη σε όσους σας στήριξαν. Σας το επιτρέπει η συνείδησή σας;;;

Σχολιαστής είπε...

« Όλες οι τράπεζες θα είχαν εξαφανιστεί εάν δεν τις είχαμε σώσει, αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε», τονίζει ο κ. Trichet. «Για τους λόγους αυτούς», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, «είναι ακατανόητο για τους διευθύνοντες να σκέφτονται ότι μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσαν πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008».
Παράλληλα, ο κ. Trichet επικρίνει τις υπερβολικές αμοιβές, τα πακέτα των πριμ και τη νοοτροπία της αύξησης των κερδών σε μικρό διάστημα, στοιχεία που ελάχιστα συνάδουν με την πραγματική οικονομία.«Αυτά δεν είναι συμβατά με τις υφιστάμενες δημοκρατικές αρχές μας», επισημαίνει.
Είναι σαν να μας λέει ο Τρισέ πως οι σωσμένοι στρέφονται κατά των σωτήρων. Οι πνιγμένοι, αφού τους αρπάξαμε και τους σώσαμε, δαγκώνουν τα χέρια των σωτήρων τους. Σιγά μην τον πιστέψουμε… Πιόνι του συστήματος είναι, ηθοποιός στο θέατρο του παραλόγου. Ο άνθρωπος των τραπεζιτών δήθεν τα βάζει με τα αφεντικά του.
Μπορεί να κάνει τον θυμωμένο, αλλά λέει αλήθειες. Οι οικονομίες και ο ιδρώτας των εργαζομένων έσωσαν τις τράπεζες από τα επιπόλαια ανοίγματα και τους δανεισμούς χωρίς όρια. Και αφού ορθοπόδησαν, εκδικούνται όσους τους στήριξαν.
«Μωραίνει Κύριος, ους βούλεται απωλέσαι». Ο καπιταλισμός είναι έτοιμος να καταρρεύσει γιατί κατάντησε αγχόνη στο λαιμό μας. Τη στιγμή που θα κόβεται η ανάσα μας, θα κάνουμε την απέλπιδα προσπάθεια, βάζοντας όλα μας τα δυνατά. Αυτή τη στιγμή να φοβούνται οι εχθροί του απλού εργαζόμενου κόσμου...