Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Η Ελλάδα μια δεύτερη Αργεντινή;


Επιλογή ή αναγκαιότητα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους; Υπό ποιούς όρους θα στηρίξουν οι Βρετανοί τις περικοπές; Τί γίνεται με το ΠΚΚ; Γιατί είναι τόσο κακομαθημένη η Εθνική Γαλλίας; Απαντήσεις στο σημερινό τύπο.
"Ελλάδα, μια δεύτερη Αργεντινή;", επιγράφεται σημερινό άρθρο στους γερμανικούς Financial Times με την υπογραφή του Χοσέ Μπαριονουέβο, ο οποίος το 2005 ως οικονομικός σύμβουλος της Barclays Capital διαχειρίστηκε την αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής. Ο ειδικός επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία υπό δυο προϋποθέσεις: Θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους και να της παρασχεθεί άμεση οικονομική βοήθεια.
Ο κ. Μπαριονουέβο υποστηρίζει ότι τα προγράμματα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν θα βάλουν τέλος στην ελληνική κρίση, καθώς προσφέρουν μόνον περιορισμένα μέσα για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη. "Η υπέρβαση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι δύσκολη υπόθεση, επειδή ορισμένοι υπεύθυνοι θεωρούν την αναδιάρθρωση πολιτική απόφαση, νομίζοντας ότι έχουν την πολυτέλεια να επιλέξουν. Ωστόσο αυτό είναι αυταπάτη. Η αναδιάρθρωση δεν είναι επιλογή, αλλά η αναπόφευκτη συνέπεια λανθασμένων δημοσιονομικών αποφάσεων κατά το παρελθόν. Το ερώτημα που τίθεται για την Ελλάδα δεν είναι λοιπόν εάν θα γίνει, αλλά εάν θα υπάρξει συντεταγμένη αναδιάρθρωση. Η οικονομία καταρρέει υπό το βάρος των χρεών και της έλλειψης δανείων. Θα πρέπει οι συνθήκες εξυπηρέτησης του χρέους να βελτιωθούν προκειμένου να αναζωογονηθούν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη" ...


2 σχόλια:

Σχολιαστής είπε...

Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε το Μάιο στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ : [ Καθημερινή μάχη για να πληρώσει τους λογαριασμούς του δίνει το 43,9% των Ελλήνων, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, ενώ οι Έλληνες καταλαμβάνουν την πρώτη θέση μεταξύ των «27» για το πόσο άσχημα θεωρούν ότι έχουν πληγεί από....την κρίση.
Ακόμη, το 28,8% των Ελλήνων (16,9% στην ΕΕ) δηλώνει ότι στη διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών υπήρξε στιγμή κατά την οποία δεν είχε χρήματα να εξοφλήσει πάγιους λογαριασμούς, να αγοράσει τρόφιμα ή άλλα καταναλωτικά αγαθά, ενώ το 30,2% των Ελλήνων (17% στην ΕΕ) εκφράζουν φόβους ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες υπάρχει κίνδυνος να μην είναι σε θέση να πληρώσουν έγκαιρα το ενοίκιο του σπιτιού τους ή κάποιο δάνειο.
Επίσης, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 34,9% των Ελλήνων (18% στην ΕΕ) που απασχολούνται δηλώνουν ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες δεν είναι καθόλου σίγουροι πως θα διατηρήσουν τη σημερινή θέση εργασίας τους και το 73% (49% στην ΕΕ) πιστεύουν ότι είναι "απίθανο ή μάλλον απίθανο" να βρουν δουλειά σε περίπτωση που απολυθούν.
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στις συντάξεις, από το ευρωβαρόμετρο προκύπτει ότι το 51% των Ελλήνων (πρώτοι στην ΕΕ με μέσο κοινοτικό όρο 27,1%) αναμένει ότι θα λάβει μειωμένη σύνταξη από την προσδοκόμενη, ενώ το 17% (20,3% στην ΕΕ) θεωρούν ότι θα υποχρεωθούν να συνταξιοδοτηθούν αργότερα από ό,τι είχαν αρχικά σχεδιάσει. ]
Χάσαμε τα αυγά και τα καλάθια, χάσαμε τον ύπνο μας, η ζωή μας ήρθε τα πάνω- κάτω, και οι κυβέρνηση αγωνιά για τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Τρόικα και το ΔΝΤ. Και από πάνω ο Παπανδρέου απειλεί τους βουλευτές πως θα κάνει το φθινόπωρο εκλογές με λίστα για να στηρίξουν το νομοσχέδιο που ρημάζει εντελώς την μικρομεσαία ελληνική κοινωνία. Οι εκπρόσωποι στη βουλή, που εκλέγονται με τις ψήφους του λαού και όχι των ξένων κέντρων, δεν έχουν να λύσουν το «Δήλιο πρόβλημα». Και στο κάτω- κάτω της γραφής έρχονται οι στιγμές που ο άνθρωπος πρέπει να πει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Όχι. Γνωρίζουν πως αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο Λοβέρδου (δηλ. Παπανδρέου) πυροβολούν στον κρόταφο τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Διαλύουν τον κοινωνικό ιστό. Φέρνουν την Ελλάδα στην μετεμφυλιακή εποχή της φτώχειας και της μιζέριας, των μεγάλων ανισοτήτων.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου μας οδηγεί σε μη αναστρέψιμη κατάσταση. Κάνει τον εργαζόμενο δουλοπάροικο. Δίνει τον μεροκαματιάρη αλυσοδεμένο στη στυγνή εργοδοσία. Ο εργοδότης θα έχει δικαίωμα ζωής και θανάτου- με τις κάθε λογής ηθικές προεκτάσεις- στον δούλο του. Αν τώρα δώσουν «γη και ύδωρ» στην Τρόικα, θα ακολουθήσουν ακόμη χειρότερα μέτρα. Θα επαληθευτεί η παροιμία: « Το μάθανε πως πηδιόμαστε, πλακώσανε κι οι γύφτοι ».
Οι βουλευτές να βγουν στον κόσμο, να μιλήσουν μαζί του, να μάθουν από πρώτο χέρι όλα αυτά που μαθαίνουν μέσα από τα γκάλοπ. Και μετά, αντί να πουν «στο διάολο η ελληνική κοινωνία» να πουν «στο διάολο η κομματική πειθαρχία». Δεν είναι στρατιωτάκια του Παπανδρέου. Είναι σκεπτόμενες μονάδες. Μην αφήσουν την συνείδησή τους να ισοπεδωθεί από τον πολιτικό τους αμοραλισμό. Να έρθουν για κλάσματα του δευτερόλεπτου στη θέση του εργαζόμενου των 580 Ε και του συνταξιούχου των 360 Ε και μετά ας ψηφίσουν. Η απειλή του πρωθυπουργού είναι κενόδοξος λεονταρισμός. Ας τολμήσει να κάνει εκλογές με λίστα και θα δούμε το ποσοστό που θα πάρει…

Σχολιαστής είπε...

Κι αν μπορεί η φαντασία των βουλευτών, ας τους φέρει στη θέση εκείνων που έχασαν ή θα χάσουν τη δουλειά τους και έχουν να ταΐσουν στόματα, να στείλουν παιδιά στο σχολείο, να σπουδάσουν παιδιά. Στη θέση κάποιων που είχαν δουλειά και πήραν ένα δάνειο για σπίτι, αλλά χωρίς αποζημίωση τους έδιωξε ο εργοδότης με το δικαίωμα που του δίνει το νομοσχέδιο Λοβέρδου, δηλ. Παπανδρέου, γιατί αυτός μας έβαλε στην επιτήρηση του ΔΝΤ και δέχτηκε τους όρους υποτέλειας.