Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Το αίτημα ειναι η αποκομματικοποίηση όπως το '74 ήταν η αποχουντοποίηση


Του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Τα μεταπολιτευτικά κόμματα που μετεξελίχθηκαν σε μη – κόμματα είναι πλέον συντελεστές άρνησης, υπονόμευσης της Δημοκρατίας όχι δόμησης, θεμελίωσης της.
Την μεταβατική αυτή περίοδο οφείλουμε να δημιουργήσουμε ως πολίτες, ως κοινωνία πολιτών ορισμένες παρατάξεις, ορισμένα μέτωπα ώστε η χώρα να βρει την φυσιολογικότητα της ως Κοινωνία, ως Έθνος, ως Κράτος, ως Θεσμική συγκρότηση, ως Οικονομία.
Ένα από τα μέτωπα αυτά, 43 χρόνια μετά το 67’ και 36 μετά το 74’ είναι αυτό της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Η λέξη που οφείλει να βάλει δυναμικά και ανταγωνιστικά στην ημερήσια διάταξη, στον δημόσιο διάλογο που απουσιάζει, η νέα παράταξη σύγχρονων πολιτών για την Δημοκρατία είναι η Αποκομματικοποίηση. Όπως το 1974 έβαλε το αίτημα της Αποχουντοποίησης.
Πόσοι από τους Επιφανείς αντιχουντικούς δημοκράτες του 1974 είναι σήμερα δημοκράτες; Ελάχιστοι.

Η συνέχεια >> polis-agora

1 σχόλιο:

Σχολιαστής είπε...

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέπτεται αυτές τις ημέρες την Ελλάδα- συνέχεια στο εξωτερικό είναι μιας και δεν είναι το αφεντικό, παρέδωσε τη διακυβέρνηση στη τρόικα, πειραματιζόμενος πως θα είναι η χώρα του όταν θα αναλάβει η παγκόσμια διακυβέρνηση- κάλεσε, ή μάλλον απαίτησε από τους υπουργούς του, να πάνε διακοπές και να μη νιώθουν ενοχές!!!
Την ώρα δηλαδή που η χώρα διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της, την ώρα που στο κάτω-κάτω χιλιάδες συμπολίτες μας δεν έχουν μία να πάνε διακοπές, το κατ’ εντολήν αφεντικό το κλείνει το μαγαζί, βάζοντας και ταμπέλα "επιστροφή τον Σεπτέμβριο".
Οι υπουργοί της Κυβέρνησης θα πάνε διακοπές και θα αναλάβουν το μαγαζί τα τυπάκια της τρόικας, οι φον φούφουτοι του Πάγκαλου.
Και φυσικά, αυτοί τη δουλειά τους κάνουν, αλλά μήπως θα έπρεπε επιτέλους ο Πρωθυπουργός να μας ανακοινώσει πως το μαγαζί άλλαξε διεύθυνση και η χώρα ιδιοκτήτη; Λίγη ειλικρίνεια δε βλάφτει.
Να ξεκουραστούν οι υπουργοί γιατί τα εξωελλαδικά αφεντικά πολύ τους πίεσαν, πολυ τους κούρασαν για να τους εξασφαλίσουν τα κέρδη. Αναγνωρίζουμε ότι οι υπουργοί κουράστηκαν. Όχι για τους Έλληνες. αυτούς τους έσφιξαν στη μέγκενη. Τους πετούν καθημερινά σαν στυμένες λεμονόκουπες στα σκουπίδια. Ακόμη περιμένουμε ένα, έστω ένα, έργο ανάπτυξης. Μια κοινωνική ή οικονομική επένδυση. Το μόνο που κάνους είναι να βάζουν ακόμη πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη μας, να ξεπουλούν όλη την δημόσια περιουσία.
Κουράστηκαν για τα παγκοσμιοποιημένα αφεντικά.
Επιστροφή, λοιπόν το Σεπτέμβριο. Για νέα μέτρα, για νέα σύνθλιψη του συνταξιούχου και του εργαζόμενου.
Και έχεις και τον χοντρόπετσο τον Πάγκαλο να μυξοκλέγεται για την περικοπή μισθού του. Είπε σε συνέντευξη: «Πριν από τα μέτρα λιτότητας, ο μισθός μου βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο του δημόσιου τομέα, 6.500 ευρώ τον μήνα. Τώρα, ο μισθός μου έχει μειωθεί κατά ¼, στα 4.800 ευρώ τον μήνα. Πρέπει να περιορίσω τη διάρκεια των διακοπών μου, και η γυναίκα και τα παιδιά μου έχουν δυσαρεστηθεί». Ξέρει πολλούς Έλληνες να παίρνουν 4800 Ε τον μήνα; Τότε οι μισθοσυντήρητοι με 1200 Ε- γιατί ο Πάγκαλος είναι κτηματίας και έχει πολλές πηγές εισοδημάτων- τι να πουν; Πόσο δυσεστημένες πρέπει να είναι αυτωνών οι οικογένειες;
Δηλαδή, κλαίγονται οι χήρες, κλαίγονται και οι παντρεμένες, Χοντροθόδωρε.
Ε, άι σιχτίρ, σε όλους εσάς τους βιαστές της Ελλάδας. Σας μάθαμε και σας λυπόμαστε γιατί έχετε χάσει πέρα από την αξιοπρέπειά σας, και την ανθρωπιά σας, χάσατε και την ψυχή σας. Ανθρωπόμορφα είδη είσαστε του ζωικού βασιλείου.