Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Η οικογενειοκρατία στο ελληνικό κομματικό τοπίο


«Το βάρος των δυναστειών», επιγράφεται άρθρο στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού Focus. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μόνον προγράμματα περικοπών για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση αλλά επειγόντως και διαρθρωτικές αλλαγές. Μόνον που η πολιτική είναι σταθερά στα χέρια εκείνων των δυναστειών που θέλουν να τις αποτρέψουν».
«Τι θα γινόταν», αναρωτιέται ο αρθρογράφος, «εάν ο γιός του Χέλμουτ Κολ ήθελε να γίνει καγκελάριος, ή ο γιός του Βίλι Μπραντ πρόεδρος της Δημοκρατίας; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι στη Γερμανία θα βροντοφώναζαν πως πρόκειται για νεποτισμό!»
«Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι αυτό που ακούγεται στους Γερμανούς σαν σενάριο τρόμου είναι εδώ και χρόνια πραγματικότητα στην Ελλάδα. Εδώ και δεκαετίες οι μεγαλοδυναστείες Παπανδρέου, Καραμανλή, και Βενιζέλου/Μητσοτάκη κυριαρχούν στα μεγάλα κόμματα της χώρας, ωστόσο όχι προς όφελος της Ελλάδας».
«Αυτοί που επωφελούνται είναι τα μέλη των δυναστειών και οι φίλοι τους.
Εξουσία και χρήμα αλληλοσυμπληρώνονται με ιδανικό τρόπο, π.χ. στην περίπτωση της οικογένειας Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έχει δηλώσει 5 σπίτια, 8 διαμερίσματα, 3 κτήματα, 3 οικόπεδα και 1 σπίτι στο όνομα των παιδιών του».


Δεν υπάρχουν σχόλια: