Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Ο ηράκλειος άθλος ...


«Άθλος του Ηρακλή» είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου σχολίου της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου με θέμα την καταμέτρηση των υπαλλήλων του δημοσίου από τον Λέανδρο Ρακιντζή, γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης:
«Ο 72χρονος Λέανδρος Ρακιντζής θα έπρεπε προ πολλού να έχει πάρει σύνταξη. Όμως έχει μια ιερή αποστολή. Είναι ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στην Ελλάδα και αυτή την εποχή είναι ιδιαίτερα ευδιάθετος, γιατί η χώρα του κάνει αυτό που έπρεπε να είχε κάνει εδώ και χρόνια: μετρά για πρώτη φορά τους δημοσίους υπαλλήλους της.
Είναι αδιανόητο, αλλά μέχρι τώρα παραμένει άγνωστος ο ακριβής αριθμός και το αντικείμενο εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα.
Ο κ. Ρακιντζής πιστεύει ότι ‘θα μπορούσε το δημόσιο να λειτουργήσει και με τους μισούς’. Αλλά πρώτα πρέπει να βρεθεί πόσοι ακριβώς είναι. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς κυμαίνονται μεταξύ 700.000 και ενός εκατομμυρίου.»
«Ο διογκωμένος δημόσιος τομέας συνιστά μία από τις βασικές αιτίες του τρομερού δημοσιονομικού ελλείμματος που οδήγησε την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η ΕΕ και το ΔΝΤ εγγυώνται δισεκατομμύρια πιστώσεων, αλλά ζητούν ως αντιστάθμισμα δημοσιονομική πειθαρχία, περικοπές και μεταρρυθμίσεις.
Μέχρι τώρα οι θέσεις στο δημόσιο μοιράζονταν σαν δώρα λίγο πριν από τις εκλογές. Ειδικά οι δημοτικές και κοινοτικές υπηρεσίες συμπεριφέρονταν σαν φεουδάρχες, δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ρακιντζής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: