Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

«Το καρτέλ Ελλάς ... »


«Το καρτέλ Ελλάς – που ξοδεύονται τα χρήματά μας», είναι ο τίτλος ολοσέλιδου ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung που αναφέρεται διεξοδικά στα σοβαρά προβλήματα εξυγίανσης του συστήματος υγείας στην Ελλάδα.
Η αρθρογράφος Κριστιάνε Σλέτζερ παραθέτει τα πορίσματα του πρώην επιθεωρητή Υγείας Παντελή Καββαδά για τα νοσοκομεία: «Ο κ. Καββαδάς διαπίστωσε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ελεγκτής του Σώματος των Επιθεωρητών Υγείας ότι οι τιμές για ιατρικά προϊόντα και υλικά, όπως π.χ. φίλτρα για αιμοκάθαρση ή στεντ για την καρδιά, ήταν υψηλότερες στην Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Τα νοσοκομεία στην Ελλάδα απορροφούν τεράστια κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα χρέη των νοσοκομείων και των κλινικών συσσωρεύτηκαν σε τέτοιο βαθμό, ώστε η Αθήνα το απέκρυψε από την ΕΕ. Όταν αποκαλύφθηκε, εκτινάχθηκαν τα χρέη στα ύψη και τελικά οδηγήθηκε η Ελλάδα στη σημερινή κρίση.»
«Γι’ αυτό και στο λαβυρινθώδες σύστημα υγείας της Ελλάδας οι επιθεωρητές της ΕΕ βλέπουν ένα μεγάλο ρίσκο για το ξεπέρασμα της κρίσης. Και μόνον από το γεγονός ότι ουδείς γνωρίζει πόσες υπερτιμημένες αποδείξεις εκδόθηκαν από τα νοσοκομεία και τις κλινικές από το 2006 μέχρι σήμερα. Είναι 6 ή 7 δισεκατομμύρια ευρώ ή μήπως περισσότερα; Η εξυγίανση των νοσοκομείων και των κλινικών παίζει καθοριστικό ρόλο για τη συνολική εξυγίανση της χώρας και το ξεπέρασμα της κρίσης.»


Δεν υπάρχουν σχόλια: