Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Η γνωμοδοτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ...

Η χθεσινή γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι η μονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου συνάδει με το διεθνές δίκαιο σχολιάζεται σήμερα εκτενώς από τον ευρωπαϊκό τύπο.

Η ιταλική Corriere della Sera: «Το ΔΔΧ επιβεβαίωσε μια πραγματικότητα, δηλαδή ότι δεν είναι ανατρέψιμη η εξέλιξη που άρχισε ήδη από την εποχή του Τίτο.
Η Σερβία δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί τη γνωμοδότηση, έχει όμως συνειδητοποιήσει πως έχασε τη μάχη. Η γνωμοδότηση αφήνει όμως περιθώρια να ονειρεύονται ανεξαρτησία όλοι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.»
Η ισπανική El Pais: «Αν και η χθεσινή γνωμοδότηση του ΔΔΧ δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα θα έχει σοβαρές συνέπειες σε διεθνές επίπεδο. Η γνωμοδοτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ενδέχεται να ενισχύσει τις αυτονομιστικές τάσεις και τα κινήματα σε ασταθείς περιοχές ή σε περιοχές κρίσης .»
Η γαλλική Le Figaro: «Από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ πέντε (Ισπανία, Κύπρος, Ελλάδα, Ρουμανία και Σλοβακία) δεν αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, διότι αντιμετωπίζουν και εκείνες στο έδαφός τους αυτονομιστικές τάσεις. Έτσι η γνωμοδοτική απόφαση της Χάγης δεν τις καθησυχάζει. Επιπλέον τώρα οι αντιπαραθέσεις που είχαν μετατεθεί προσωρινά σε νομικό επίπεδο επιστρέφουν πάλι στη δικαιοδοσία της πολιτικής.»
Η επίσης γαλλική Dernieres Nouvelles d’ Alsace: «Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε πια διάπλατα και όχι μόνον για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Διότι θέτει υπεράνω του δικαιώματος της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών

Δεν υπάρχουν σχόλια: