Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Ο Μάντης Τε ι ρ ε σ ί α ς


[[ δαμ-ων ]]

Α.΄ Ο Μύθος
Ο πιο ονομαστός μάντης της αρχαιότητας, ο Τειρεσίας, ήταν γιος του Ευήρη και της νύμφης Χαρικλώς. Ο πατέρας του καταγόταν από τον Σπαρτό Ουδαίο, ενώ η μητέρα του ήταν στενή φίλη της θεάς Αθηνάς.
Στην μνήμη των ανθρώπων έμεινε σαν ο τυφλός μάντης, που είχε το χάρισμα να ακούει τις φωνές των πουλιών και να προβλέπει τα μελλούμενα. Πως έγινε όμως αυτό;
Μια μέρα που είχε πάει στον Κιθαιρώνα για κυνήγι, είδε δύο φίδια να ζευγαρώνουν, οπότε σήκωσε το ραβδί του και τα χτύπησε σκοτώνοντας το θηλυκό. Ξαφνικά μεταμορφώθηκε σε γυναίκα, μένοντας σ’ αυτή την κατάσταση για εφτά χρόνια. Έτσι γνώρισε την ηδονή της γυναίκας από τον έρωτα με τον άντρα. Περνώντας από το ίδιο μέρος, μετά από χρόνια, έτυχε να ξαναδεί φίδια ζευγαρωμένα, οπότε θυμωμένος για την αλλαγή του φύλου του, τα ξαναχτύπησε, σκοτώνοντας τώρα το αρσενικό. Έτσι ξανάγινε αμέσως άντρας.
Κάποτε ο Δίας και η γυναίκα του η Ήρα διαφώνησαν για το ποιος, ο άνδρας ή η γυναίκα, αισθάνεται μεγαλύτερη ηδονή στον έρωτα. Ο Δίας υποστήριζε πως ήταν η γυναίκα που ένιωθε την περισσότερη απόλαυση, ενώ η Ήρα επέμενε πως ο άντρας χαίρεται περισσότερο. Έτσι, για να λύσουν τη διαφορά τους, φώναξαν και ρώτησαν τον Τειρεσία, που είχε γνωρίσει και τις δύο φύσεις του ανθρώπου κι έτσι είχε γνωρίσει και την ηδονή της γυναίκας μα και του άντρα.
Η απάντηση του Τειρεσία ήταν πως αν η ερωτική ικανοποίηση έχει 10 μέρη, τα 9 τα απολαμβάνει η γυναίκα και μόνο το ένα ο άντρας. Αυτή η απάντηση, πως δηλαδή η γυναίκα νιώθει 9 φορές μεγαλύτερη ηδονή, εξόργισε την Ήρα, που τύφλωσε τον Τειρεσία.
Ο Δίας, που δεν μπορούσε, γιατί δεν είχε το δικαίωμα να αλλάξει τις αποφάσεις και τις πράξεις των άλλων θεών, για να τον ανταμείψει, του έδωσε μακροζωία επτά γενεών και το χάρισμα της προφητείας. Έτσι αναπλήρωσε το φως των ματιών του Τειρεσία με την ικανότητα να προβλέπει τα μελλούμενα, ακούγοντας τις φωνές των πολιών.

Η συνέχεια >> εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: