Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Νέο πλανητικό σύστημα

Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανέφεραν ότι ανακάλυψαν ένα νέο πλανητικό σύστημα που περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε πλανήτες που περιφέρονται γύρω από ένα αστέρι παρόμοιο με τον ήλιο.
Οι ερευνητές του Αστεροσκοπείου Νοτίου Ευρώπης ανακοίνωσαν την ανακάλυψη την Τρίτη. Όπως είπαν οι πλανήτες είναι σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι που είναι γνωστό ως HD10180 και το οποίο βρίσκεται στον αστερισμό του ‘Υδρου, περίπου 127 έτη φωτός μακριά από τη Γη.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι πέντε νέοι πλανήτες έχουν περίπου το μέγεθος του Ποσειδώνα, που βρίσκεται στο ηλιακό μας σύστημα. Επίσης ανέφεραν ότι υπάρχουν εκεί και άλλοι δύο πλανήτες, εκ των οποίων ο ένας είναι στο μέγεθος του Κρόνου και ο άλλος κάπου μιάμιση φορά μεγαλύτερος από την Γη. Αυτός ο τελευταίος είναι ο μικρότερος από τους πλανήτες που ανακαλύφθηκαν και ο πλησιέστερος προς το αστέρι. Ένας χρόνος εκεί ισοδυναμεί με 1,18 γήινες μέρες.
Ο επικεφαλής της έρευνας Κριστόφ Λόβις δήλωσε ότι η ανακάλυψη σηματοδότησε μια νέα εποχή στην έρευνα πλανητικών συστημάτων.

voanews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: