
Υποψιασμένες αλλά άγνωστο κατά πόσο οι έλεγχοι είναι επαρκείς και ασφαλείς για την δημόσια υγεία, εμφανίζονται οι μεγάλες αλυσίδες super market, απέναντι στις ανησυχίες που προκαλεί στους καταναλωτές η διάθεση στην αγορά ειδών μαναβικής που καλλιεργούνται στην περιοχή των Οινοφύτων και της Θήβας.
Σχετικό ρεπορτάζ είχε φιλοξενήσει χθες το protothema.gr με αφορμή τα ευρήματα σχετικής έρευνας του επίκουρου καθηγητή Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννη Ζαμπετάκη, οι λεπτομέρειες της οποίας πρόκειται να παρουσιαστούν στα τέλη του μήνα.
Κατά την έρευνα ελέγχθηκαν 13 δείγματα από όλες τις αλυσίδες (ελληνικές και ξένες) και τα ευρήματα σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν επιδέχονται αμφισβήτησης καθώς σε όλα τα καρότα που μετρήθηκαν, οι τιμές του νικελίου κυμάνθηκαν μεταξύ 400 μg και 700 μg, όταν στις καθαρές περιοχές ο αντίστοιχος δείκτης δεν υπερβαίνει τα 100 μg.
«Kάνουμε ελέγχους» αλλά…
Σε όσους καταναλωτές έσπευσαν να διερευνήσουν την ποιότητα των προϊόντων των προμηθευτών των super market, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται καθησυχαστικές, επισημαίνοντας είτε ότι οι καλλιέργειες δεν βρίσκονται κοντά σε βιομηχανική δραστηριότητα (!) είτε ότι τα ευρήματα είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων.
Τα super market προβληματίζονται από την έκταση της ρύπανσης που προκαλεί ανησυχία για τα παραγόμενα από τις ρυπασμένες περιοχές προϊόντα και υποστηρίζουν ότι υπόκεινται σε εργαστηριακούς ελέγχους.
Το παράδοξο είναι ότι οι περιοχές της Θήβας, των Οινοφύτων και της Εύβοιας που επίσης σε κάποια σημεία της εμφανίζει σοβαρά προβλήματα ρύπανσης τροφοδοτούν με αγροτικά προϊόντα τους την ελληνική αγορά, σε σημείο μάλιστα που για είδη όπως τα καρότα και τα ξηρά κρεμμύδια να μην υπάρχουν άλλες περιοχές προέλευσης!
Η συνέχεια >>> protothema.gr και εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου