Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Δημήτρης Νανόπουλος: Ο Έλληνας επιστήμονας που προσπαθεί να ερμηνεύσει το σύμπαν

[[ δαμ-ων ]]

Πριν από λίγες μέρες από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρία και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα μια παγκόσμια συνάντηση καθηγητών από τα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Κύπρου και της Ελλάδας με κεντρικό ομιλητή τον κ. Κώστα Δασκαλάκη καθηγητή στο Μ.Ι.Τ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Στην «κουβεντούλα» αναφέρθηκε το όνομα του Δημήτρη Νανόπουλου. Θεωρώ χρέος μου να σας παραθέσω λίγες πληροφορίες για τον Έλληνα Φυσικό που τιμά την πατρίδα μας.
Ο Δημήτρης Νανόπουλος δεν είναι ευρέως γνωστός, ιδίως στη νεολαία μας, όσο ο Σάκης Ρουβάς για παράδειγμα ή ο Ηλίας Ψινάκης. Είναι όμως ένα από τα πιο ισχυρά επιστημονικά μυαλά της εποχής μας. Φυσικός επιστήμονας, που γεννήθηκε Έλληνας, έφυγε και διέπρεψε εκτός Ελλάδος... εκεί όπου τα μυαλά ανθούν, εκεί όπου τα μυαλά νιώθουν απαραίτητα, εκεί όπου το καλό διακρίνεται και ξεχωρίζει, ξεφεύγει από τη μετριότητα του «δεν βαριέσαι, αργά ή γρήγορα όλοι θα πεθάνουμε». Ο κ. Νανόπουλος το 1997, εξελέγη το νεότερο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Ακαδημαϊκός Δημήτριος Νανόπουλος κατακτά την τέταρτη θέση στους θεωρητικούς φυσικούς όλων των εποχών σε ότι αφορά τον αριθμό των αναφορών άλλων επιστημόνων στο έργο του, βάσει του πίνακα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πανεπιστήμιο του Stanford τον Σεπτέμβριο του 2004. Συγκεκριμένα έχουν πραγματοποιηθεί 27545 αναφορές στο έργο του Δημήτρη Νανόπουλου σε δημοσιεύσεις άλλων επιστημόνων. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο διάσημος θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ (στο αναπηρικό καροτσάκι) κατατάσσεται 20ος στον ίδιο πίνακα με 16394 αναφορές στο επιστημονικό του έργο. Αυτός είναι ο Δημήτρης Νανόπουλος, κορυφαίος σήμερα θεωρητικός φυσικός στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Κι όμως αυτόν τον επιστήμονα το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν τον δέχτηκε στους κόλπους του. Όταν θέλησε να επιστρέψει στην πατρίδα του και να διδάξει τα ελληνόπουλα, οι κλίκες των καθηγητών τον απέρριψαν.
Ο Δημήτρης Νανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948 και πέρασε τα πρώτα γυμνασιακά του χρόνια στην περιοχή του Ζωγράφου. Με πολλή συγκίνηση θυμάται τον καθηγητή του στη Φυσική Βαγγέλη Τσιγκούνη (καθηγητής Φυσικής στο 3ο Λύκειο Αθηνών), που τον επηρέασε να στραφεί στις Φυσικές Επιστήμες και να σπουδάσει Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αργότερα Αστροφυσική και Κοσμολογία.
Το 1971 πηγαίνει στην Αγγλία για συμπλήρωση των σπουδών του και αποκτά το διδακτορικό του δίπλωμα. Αργότερα μεταβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείας της Αμερικής, που τον κερδίζουν τελικά για να ξεκινήσει εκεί την Ακαδημαϊκή του καριέρα ως καθηγητής στο φημισμένο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Όπως δήλωσε ο ίδιος η ζωή του κυλάει μεταξύ Αμερικής (Χάρβαρντ), Ευρώπης (Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης) και Ελλάδος (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, είναι Πρόεδρος). Είναι τόσο μεγάλη η αγάπη του για τη Φυσική (Μικροφυσική και Μακροφυσική), που όπως λέει ο ίδιος δεν θα άλλαζε ποτέ αυτή την επιστήμη. Τέλος δηλώνει ότι ο ρόλος της γυναίκας του Μυρτώς ήταν σημαντικός στην πορεία του.

Η Συνέχεια >>> VAGIAblog

Δεν υπάρχουν σχόλια: