[[ δαμ-ων ]]
Ανήμερα του Αϊ Γιαννιού ο πρωθυπουργός μας βρέθηκε στο Ερζερούμ της Τουρκίας, τη βυζαντινή Θεοδοσιούπολη για να παραστεί στην 3η Σύνοδο των Πρέσβεων της Τουρκίας. Ερζ ε ρούμ: λέξη αρμενική, σημαίνει τόπος Ελλήνων (Ρωμηών). Στα πλαίσια της μυστικής διπλωματίας, δεν έκρινε σκόπιμο η ελληνική κυβέρνηση να πληροφορήσει τους εδώ ιθαγενείς για τον σκοπό της επίσκεψης και τα θέματα που είχαν συμπεριληφθεί στην ατζέντα για συζήτηση. Η λαϊκή πλέμπα έχει αναλάβει- έστω και παρά τη θέλησή της- την μεγάλη αποστολή να κάνει θυσίες για να πάρουν πίσω τα λεφτά τους οι δανειστές από το εξωτερικό- αυτά που έφαγαν στα μεγάλα φαγοπότια οι πολιτικοί με τους τραπεζίτες και τους μεγαλοεκδότες- εργολάβους- και να ζουν μέσα στη χλιδή οι εδώ σατράπες της κυβερνητικής ομάδας.
Το Ερζερούμ βρίσκεται στην καρδιά της Αρμενίας. Την περιοχή που αποτέλεσε τον πιο … “δημοφιλή” τόπο εξορίας των Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου και της Ανατολής, τα μαύρα χρόνια της Γενοκτονίας (1914-1924), τότε που έχασαν τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες στα Αμελέ Ταμπουρού. Τα Τάγματα Εργασίας ανασυστάθηκαν και πάλι την περίοδο 1942-1943 για να “φιλοξενήσουν” τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, εκείνους που δεν είχαν τη δυνατότητα να ξεπληρώσουν τους δυσβάστακτους φόρους του Βαρλίκ Βεργκισί.
O δρόμος για το Ερζερούμ είναι σπαρμένος με δάκρυα και χιλιάδες πτώματα χριστιανών της Ανατολής! Γιατί τα κόκαλα των παππούδων και των γιαγιάδων των προσφύγων, ακόμα περιπλανιόνται άταφα στο παγωμένο χώμα …
Οι απεγνωσμένες φωνές των ποντίων γερόντων που ξεψυχούσαν κάτω από τη φασιστική μπότα των Νεότουρκων της καθαρής Τουρκικής φυλής, σβήνουν μπροστά στα χαμόγελα και τις χειραψίες που αντάλλαξαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, με τον Τούρκο πρωθυπουργός Ερντογάν! Στο Ερζερούμ πήγε ο Παπανδρέου! Στον τόπο της θυσίας χιλιάδων προγόνων μας! Και πήγε να θυσιάσει και τους απογόνους αυτών των θυμάτων. Να θυσιάσει τους Νέο-έλληνες!
Ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο διανοούμενος που μελέτησε την ιστορία των Ελλήνων ίσως όσο κανείς άλλος, και την αποτυπώνει στα θαυμάσια ποιήματά του, έγραψε το ποίημα “H Σατραπεία”, που σχετίζεται με τους Έλληνες οι οποίοι εμήδιζαν και έπαιρναν ως αντάλλαγμα τη θέση του ηγεμόνα σε μια περιφέρεια της Περσικής Αυτοκρατορίας. Στο ποίημα αυτό γίνεται λόγος για τη φρικτή ημέρα που ενδίδεις, (η μέρα που αφέθηκες κ’ ενδίδεις), και φεύγεις οδοιπόρος για τα Σούσα:
Η συνέχεια >>> VAGIAblog
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου