Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Τι είναι οι διοξίνες και πόσο επικίνδυνες είναι;

Οι διοξίνες είναι χημικές ενώσεις που αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και χλώριο. Πρόκειται για υποπροϊόν χημικών αντιδράσεων, που προκύπτει κατά τη διάρκεια καύσης απορριμμάτων ή στην παραγωγή χρωμάτων ή βενζίνης. Διοξίνες δημιουργούνται ωστόσο και με αφορμή φυσικά φαινόμενα, όπως εκρήξεις ηφαιστείων ή πυρκαγιές δασών. Υπάρχουν περίπου 200 διαφορετικές άχρωμες και άοσμες διοξίνες, από τις οποίες 17 έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, επισημαίνει ο Χέλμουτ Σαφτ από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αξιολόγησης Επικινδυνότητας: «Οι διοξίνες καταλήγουν με την τροφή στο ανθρώπινο σώμα κυρίως μέσω ζωικών προϊόντων, όπως το γάλα, τα αυγά, το κρέας, τα αλλαντικά ή τα ψάρια. Όπως και στα ζώα έτσι και στον άνθρωπο οι διοξίνες εισχωρούν στο λιπώδη ιστό, όπου και παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: