Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Οι νέοι ζητούν δουλειά και δημοκρατία

Συνεχίζονται οι ταραχές στην Τυνησία και την Αλγερία. Η ανεργία, η αύξηση των τιμών των τροφίμων, η έλλειψη προοπτικής, η πολιτική και οικονομική αδικία είναι οι λόγοι που οδήγησαν χιλιάδες νέους στους δρόμους.
Δακρυγόνα και λάστιχα αυτοκινήτων που καίγονται στους δρόμους πολλών πόλεων της Τυνησίας. Ασυνήθιστες εικόνες από μια χώρα – καλοκαιρινό τουριστικό παράδεισο. Ασυνήθιστη και η έκταση των επεισοδίων, τα οποία εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις και δεν περιορίστηκαν στην Τύνιδα. Παρόμοιες είναι και οι εικόνες από την Αλγερία. Εξαγριωμένοι νεαροί διαδηλωτές, δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.
Κυρίως η ανεργία και η έλλειψη προοπτικής για τη νέα γενιά, η οποία αποτελεί και την συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, οδήγησαν σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση. Και δεν είναι μόνον οι νέοι από φτωχές οικογένειες που πλήττονται αλλά και τα παιδιά της μεσαίας τάξης με καλή πανεπιστημιακή μόρφωση, όπως για παράδειγμα ο 27χρονος Ραφίκ. Εδώ και τρία χρόνια προσπαθεί να βρει δουλειά:
«Για να βρει κανείς δουλειά θα πρέπει να λαδώσει ή να έχει μέσον, σχέσεις. Εάν δεν έχεις λεφτά και σχέσεις, τότε δεν καταφέρνεις τίποτα. Και εάν παραπονεθείς για αυτό, απλά πας φυλακή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: