Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Economist: Απέτυχε το Plan A στην ευρωζώνη, ώρα για το Plan B

«Η στρατηγική διάσωσης της ευρωζώνης δεν δουλεύει. Είναι ώρα κάποιες χώρες να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους», αναφέρει ο Economist σε άρθρο του με τίτλο «Time for Plan B».
Όπως εξηγεί, μετά τα Χριστούγεννα οι Ευρωπαίοι ήρθαν αντιμέτωποι ξανά με τη ζοφερή πραγματικότητα. «Οι αποδόσεις των ομολόγων διευρύνονται, πλέον σε ένα μεγαλύτερο κύκλο χωρών, την ίδια στιγμή που κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να συγκεντρώσουν μεγάλα ποσά από τις αγορές».
Στις 12 Ιανουαρίου η Πορτογαλία αναγκάστηκε να δεχθεί επιτόκιο 6,7% για τα δεκαετή ομόλογα. Μπορεί να ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις, αλλά είναι μια τιμή που δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ καιρό. Οι αποδόσεις του βελγικού χρέους έχουν εκτιναχθεί, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το μέγεθος του χρέους και την έλλειψη ηγεσίας. Η Ισπανία είναι «στο περίμενε».
«Αυτό το χάλι, οδηγεί σε ένα καταθλιπτικό συμπέρασμα. Η στρατηγική διάσωσης της ευρωζώνης, που σχεδιάστηκε για να καθησυχάσει την αγορά και να θέσει ένα τείχος προστασίας μεταξύ της περιφέρειας της ευρωζώνης και του κέντρου της, αποτυγχάνει. Οι επενδυτές γίνονται όλο και περισσότερο (όχι όλο και λιγότερο) νευρικοί και η κρίση εξαπλώνεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: