Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Paul Krugman: Οι 4 λύσεις για την έξοδο του ευρώ από την κρίση

«Μπορεί να σωθεί το ευρώ;» αναρωτιέται ο Paul Krugman με εκτενέστατο άρθρο του που θα δημοσιευτεί την Κυριακή, στο περιοδικό των New York Times.
Ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος κάνει λεπτομερή αναφορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα θεμελιώδη ελαττώματα του project του ευρώ, που οδήγησαν στη σημερινή κρίση. «Οι αρχιτέκτονες του ευρώ, παρασυρόμενοι από συναρπαστικό και ρομαντικό project, επέλεξαν να αγνοήσουν τις πεζές δυσκολίες που προβλέψιμα θα συναντούσε ένα κοινό νόμισμα. Αντ’αυτού, ενεπλάκησαν σε μαγικές σκέψεις, λειτουργώντας λες και η ευγένεια της αποστολής τους ξεπερνούσε τέτοιες ανησυχίες», σημειώνει.
«Τα επιχειρήματα υπέρ του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος ήταν πολύ πιο αδύναμα από εκείνα υπέρ μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Ένα γεγονός το οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν να αγνοήσουν», συνεχίζει. Μάλιστα, επισημαίνει ότι τα οφέλη από το project του ευρώ δεν υπήρξαν ποτέ τόσο σημαντικά όσο θα ήθελαν οι Ευρωπαίοι να πιστεύουν. «Οι καλύτερες εκτιμήσεις δείχνουν τώρα ότι το εμπόριο ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης είναι μόλις 10-15% μεγαλύτερο από ό,τι θα ήταν αλλιώς (δηλαδή χωρίς το κοινό νόμισμα). Αυτό δεν είναι ένα αμελητέο μέγεθος, αλλά ούτε και ικανό να φέρει μεγάλες αλλαγές».

Η συνέχεια >>> sofokleous10

Δεν υπάρχουν σχόλια: