Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Διόνυσος (Ε΄)- Συμφιλίωση με Ήρα και θέωσή του

[[ δαμ-ων ]]

Α΄. Ο Μύθος
Μια φορά η Αφροδίτη ερωτεύτηκε τον ωραιότατο Διόνυσο και, χωρίς να χάσει καιρό, έσμιξε μαζί του. Ο θεός όμως έφυγε σε λίγο για τις μακρινές Ινδίες. Σαν γύρισε από την εκστρατεία του, τον υποδέχτηκε η θεά της ομορφιάς, η οποία στην κοιλιά της είχε τον καρπό της ένωσής τους, που τον στεφάνωσε με λουλούδια της άνοιξης. Δεν μπόρεσε όμως να τον ακολουθήσει και αποσύρθηκε στην Λάμψακο για να γεννήσει. Η Ήρα, που μισούσε τόσο τον Διόνυσο όσο και την Αφροδίτη, γιατί ήσαν παιδιά του άντρα της Δία, αλλά από άλλες γυναίκες, άγγισε στην κοιλιά την Αφροδίτη με μαγικό τρόπο, κι αντί να γεννηθεί ένα ωραιότατο παιδί, καρπός των ονομαστών για την ομορφιά γονιών του, την έκανε να γεννήσει έναν άσκημο και ξεδιάντροπο θεό της γονιμότητας, τον Πρίαπο (*1) . Μαζί απέκτησαν κι άλλο γιο, τον Υμέναιο (*2). Γι’ αυτόν τον Υμέναιο έλεγαν πως έχασε την φωνή και τη ζωή του τραγουδώντας στον γάμο του Διόνυσου και της Αριάδνης.
Ο Διόνυσος είχε κι άλλες ερωμένες. Λένε πως τα παιδιά του Οινέα, βασιλιά της Καλυδώνας, από την Αλθαία, είχαν για πατέρα τον Άρη και τον Διόνυσο. Η ζωή τους ήταν δεμένη με το κούτσουρο και το αμπέλι, που ήταν δώρο του θεού- εραστή Διόνυσου στην θνητή-ερωμένη Αλθαία.
Στην Ήλιδα ο θεός είχε μια άλλη ερωμένη, τη Φυσκόα, από την οποία απόκτησε ένα ακόμα παιδί, τον Ναρκαίο. Από τη νύμφη Αλεξιάρεια απόκτησε τον Κάρμωνα, από την Χρονοφύλη τον Φλίαντα, από την Νικαία τους Σάτυρους. Άλλα παιδιά του Διόνυσου αναφέρονται ο Θυωνέας και ο Βακχίας, από τον οποίο καταγόταν το Κορινθιακό γένος των Βακχιαδών.
Στη Γιγαντομαχία, για να κερδίσουν οι θεοί την μάχη, έπρεπε μαζί τους να αγωνιστούν και δυο παιδιά της Γης, δυο ημίθεοι. Αυτοί ήσαν ο Διόνυσος και ο Ηρακλής, οι ήρωες ανάμεσα στους θεούς. Ο Διόνυσος με τον Ήφαιστο, μαζί με τους Σατύρους και τους Σειληνούς, καβάλα σε γαϊδάρους ξάφνιασαν τους Γίγαντες με τα γκαρίσματα, που τρομοκρατήθηκαν κι αναγκάστηκαν να το βάλουν στα πόδια. Πάνω στη σύγχυση ο Διόνυσος εξόντωσε πολλούς απ’ αυτούς αγγίζοντάς τους με το θύρσο. Έτσι χτυπώντας με το θύρσο σκότωσε τον Εύρητο. Άλλες φορές έβγαινε μπροστά τους μεταμορφωμένος έχοντας φίδια στα μαλλιά του, και με τη μορφή λιονταριού κατασπάραξε τον Ροίτο.
Με τον Ηρακλή, που ήταν συμπατριώτες από την μητέρα του Σεμέλη , ο Διόνυσος είχε μεγάλη φιλία. Ο παμμέγιστος ήρωας συντρόφεψε τον Διόνυσο στις Ινδίες. Ο Ηρακλής συμμετείχε στο θίασο του θεού, όπου δεν ήταν ούτε το λιγότερο θορυβώδες μέλος. Ούτε το λιγότερο εμπνευσμένο από το κρασί.
Δώρο του Διόνυσου ήταν το κρασί που πρόσφερε στον Ηρακλή ο Κένταυρος Φόλος.

Η συνέχεια >> VAGIAblog

Δεν υπάρχουν σχόλια: