Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί είναι στο απυρόβλητο η Τράπεζα της Ελλάδος;

Γρηγόρης Νικολόπουλος

Ενα πολύ επικίνδυνο για κάθε κοινωνία πρόβλημα είναι να πιστεύει οτι προστατεύεται απο θεσμούς οι οποίοι όμως δεν την προστατεύουν. Ένας τέτοιος θεσμός είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία για κάποιον μαγικό λόγο, παραμένει στο απυρόβλητο ενώ ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την κατάντια της ελληνικής οικονομίας.
Ο σημερινός διοικητής Γιώργος Προβόπουλος ασφαλώς και γνώριζε πολύ καλά την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η χώρα, πολύ πριν το διαπιστώσει η σημερινή κυβέρνηση. Δεν έκανε όμως τίποτα για να συνετίσει την προηγούμενη κυβέρνηση που τον διόρισε, ούτε για να ενημερώσει τη Βουλή και τους πολίτες.
Το ίδιο ασφαλώς και οι προηγούμενοι διοικητές όπως ο κ. Νίκος Γκαργκάνας αλλά και ο κ. Λουκάς Παπαδήμος. Οι διοικητές της «ανεξάρτητης» κεντρικής τράπεζας δεν ήταν καθόλου ανεξάρτητοι απο τις κυβερνήσεις. Οι παρεμβάσεις τους που γίνονταν με την ετήσια έκθεση τους – και οι οποίες εμφανίζονταν στις εφημερίδες με το τίτλο «κρούει τον κώδωνα ο ...(εκάστοτε διοικητής) – ήταν πάντα ήξεις αφήξεις και «στρογγυλεμένες».

Η συνέχεια >>> reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: