Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Κύρια συμπεράσματα της Συνδιάσκεψης για το Εξασθενές Χρώμιο στο Νερό

Διαπιστώθηκε ότι η οξειδο-αναγωγική συμπεριφορά το χρωμίου στο υδάτινο περιβάλλον (αναγωγή του εξασθενούς σε τρισθενές και οξείδωση του τρισθενούς σε εξασθενές) είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και εξαρτώμενη από τη συνεργιστική δράση και άλλων ρυπαντών βιομηχανικής ή γεωργικής προέλευσης. Η μελέτη των πολύπλοκων αυτών διεργασιών είναι αναγκαία προκειμένου να εξηγηθεί η συχνά παρατηρούμενη σταθερότητα του εξασθενούς χρωμίου παρά τη διαδεδομένη εντύπωση ότι στην εξασθενή του μορφή το χρώμιο είναι ασταθές. Ιδιαίτερα πολύπλοκη είναι επίσης η δίαιτα του χρωμίου στον ανθρώπινο οργανισμό, με συνέπεια να υπάρχουν επαρκείς λόγοι για να αμφισβητηθεί η επικρατούσα άποψη περί ολικής αναγωγής του εξασθενούς χρωμίου κατά την κατάποσή και μετέπειτα κυκλοφορία του στον ανθρώπινο οργανισμό.
Παρά τις εγγενείς αδυναμίες και ασάφειες των επιδημιολογικών και τοξικολογικών ερευνών, για τις οποίες έγινε εκτενής αναφορά, φαίνεται ότι έχουν συγκεντρωθεί αρκετές ενδείξεις που να υποδεικνύουν ότι το εξασθενές χρώμιο μπορεί να είναι καρκινογόνο και με την κατάποση. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC, International Agency for Research on Cancer) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO, World Health Organization) παρουσίασε τη συνολική εκτίμηση για το εξασθενές χρώμιο, η οποία περιέχεται στον υπό δημοσίευση τόμο 100 των Μονογραφιών της IARC, ο οποίος κάνει ανασκόπηση των καρκινογόνων ουσιών. Η εκτίμηση του IARC είναι ότι χημικές ενώσεις που περιέχουν εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνες για τον άνθρωπο.
Εν όψει των ανωτέρω κρίθηκε ότι είναι βάσιμες οι απόψεις που υποστηρίζουν την αναγκαιότητα αναθεώρησης της νομοθεσίας για το πόσιμο νερό και της θέσπισης αυτόνομων ορίων για το εξασθενές χρώμιο. Υπήρξε συμφωνία μεταξύ των ομιλητών ότι τα υπάρχοντα διεθνή όρια για το ολικό χρώμιο, τα οποία είναι 100 μg/lt στις ΗΠΑ (EPA), 50 μg/lt στην ΕΕ (Οδηγία για το Πόσιμο Νερό), και επίσης 50 μg/lt από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), δεν είναι βέβαιο ότι εγγυώνται την προστασία της δημόσιας υγείας. Η σύμβουλος της ΕΕ δεσμεύθηκε να ευαισθητοποιήσει τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και κάλεσε την Ελλάδα, σε συνεργασία με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, να αναλάβει πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή.


1 σχόλιο:

katalytikos είπε...

..Η χρήση λέξεων και φράσεων όπως: θα, μπορεί να..,ένδειξη, εκτίμηση κλπ., παραπέμπει στο πολύ μέλλον!
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ :http://envthink.blogspot.com/2011/02/crvi.html