Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ανοικτή επιστολή στον κ. Ζιώγα, Περιφερειακό σύμβουλο.

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσής του για την παγκόσμια ημέρα του νερού. (Και προς κάθε ενδιαφερόμενο απλό πολίτη ή Υπηρεσιακό παράγοντα).
Καλή και επίκαιρη η άποψή σας, ως περιφερειακού συμβούλου κ.Ζιώγα, αλλά λίγο όψιμο το ενδιαφέρον, γεγονός που μπορεί να ερμηνευθεί και σαν τυπική επετειακή τοποθέτηση.
Μείζον πρόβλημα λοιπόν όπως λέτε «.. η σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων στην περιοχή μας..» Ενδιαφέρεστε? Τότε σας επισημαίνω ορισμένα
γεγονότα.
Ως δημότες Βαγίων, καταγγείλαμε επώνυμα και ενυπόγραφα την παράτυπη μεθόδευση της υδροδότησης του τέως Δήμου μας σε όλους τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, αλλά ουδέν ενδιαφέρον υπήρξε.
Συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2010 καταγγείλαμε:
1. Την έγκριση από την Νομαρχία Βοιωτίας των περιβαλλοντικών όρων για τη διάνοιξη γεώτρησης υδροδότησης του Δήμου, σε μια περιοχή με γνωστά προβλήματα ρύπανσης και ποιοτικά ακατάλληλου υπόγειου νερού.
2. Την αδειοδότηση ανόρυξης της γεώτρησης από την Διεύθυνση υδάτων της Περιφέρειας στην ως άνω περιοχή, χωρίς ουσιαστική μελέτη, χωρίς καμία τεχνική περιγραφή του έργου.
3. Την Δημοπράτηση του έργου από τις Τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας, χωρίς τεύχη τεχνικής περιγραφής και τεχνικών προδιαγραφών, κατά παράβαση κάθε νομιμότητας που αφορά στα δημόσια έργα.
Τα καταγγείλαμε στον τότε Νομάρχη και νυν περιφερειάρχη κ. Περγαντά, στην τότε Περιφερειάρχη κ. Διαμαντοπούλου, στην Δ/ση υδάτων της Περιφέρειας, στις Τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας, στο Υπουργείο Υγείας, στο Υπουργείο Υποδομών, στην κ. Καραβασίλη προσωπικά και στους επιθεωρητές Δημόσιας διοίκησης.
Η καταγγελία έγινε σε κάθε πρόσωπο ή υπηρεσία εκ των ανωτέρω με τρείς τρόπους.
--Με συστημένη ταχυδρομική επιστολή
--Με Fax
--Mέσω ηλεκτρονικής διεύθυνσης.
Μετά από 20 ημέρες και επειδή δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση, επανελήφθη η καταγγελία πάλι με τους ίδιους τρόπους. Και πάλι ουδείς συγκινήθηκε.
Σκέψου κ.Ζιώγα ότι η καταγγελία αφορούσε σε θέματα Δημόσιας υγείας, διαχείρισης νερού και παρατυπιών σε Δημόσιο έργο, οι οποίες οδήγησαν τελικά όπως το είχαμε προβλέψει σε προδιαγεγραμμένη κατασκευαστική αποτυχία και απώλεια πόρων σε εποχή κρίσης. Και χωρίς να λυθεί (επίσης αναμενόμενο), το πρόβλημα υδροδότησης του τέως Δήμου Βαγίων.
Αυτά τα λίγα κ.Ζιώγα με αφορμή την τοποθέτησή σας για την διαχείριση του νερού ειδικά στην περιοχή μας. Και κάτι τελευταίο που δείχνει την μάλλον επιδερμική ενασχόληση των αρμοδίων με την διαχείριση του νερού:
Στην Διεύθυνση υδάτων της περιφέρειάς μας, στην κατ’ εξοχήν αρμόδια διαχειριστική Υπηρεσία, η οποία χορηγεί και τις άδειες κατασκευής γεωτρήσεων και χρήσεις νερού, δεν υπάρχει ούτε ένας Γεωλόγος!!! Οι μελέτες και οι κατασκευαστικές τεχνικές, εγκρίνονται από υπαλλήλους που καμία σχέση δεν έχουν με την Υδρογεωλογία, με συχνά τραγικά αποτυχημένα αποτελέσματα, που εκτός από οικονομικές επιπτώσεις στους εμπλεκόμενους, έχουν και καταστροφικές επιπτώσεις στο υδάτινο δυναμικό.
Αλήθεια, μήπως πρέπει να αναθεωρήσετε απόψεις και δηλώσεις?
Στην διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία και διευκρίνιση.

Αντώνης Κρητικός, Ειδικ. Υδρογεωλόγος
Δημότης Βαγίων, Ηλεκτρ. Διεύθυνση: akritikosgeo@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: