Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Η απογραφή μέτρησε μόνο 2.500 δημότες στα Βάγια ...

Κρητικός Αντώνιος

Επειδή πρέπει όλα να λέγονται με τ’ όνομά τους χωρίς να κρυβόμαστε, γιατί το «κρυφτό» είναι μόνο ένα παιχνίδι και μάλιστα γιά μικρά παιδιά, σκέπτομαι φωναχτά με αφορμή τα παράπονα που ακούστηκαν για την απογραφή που μέτρησε μόνο 2.500 δημότες. Θέλω να ρωτήσω ως δημότης του πρώην Δήμου Βαγίων:
« Γιατί άραγε να έρθει να απογραφεί στα Βάγια κάποιος ?» --Νερό πόσιμο δεν έχει και πρέπει να αγοράζει εμφιαλωμένο. Ουδείς ενδιαφέρεται για το πρόβλημα, οι μέχρι τώρα κινήσεις από τους πρώην Δ. Άρχοντες μόνο άσκοπη σπατάλη κονδυλίων προκάλεσαν και καμία κίνηση από τους νυν εκλεγμένους, είτε τοπικούς είτε Δημοτικούς στο Δήμο Θηβαίων υπάρχει, που να δείχνει οτι κάποιος επί τέλους ενδιαφέρεται για τον
τόπο του.
--Τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων τόσο του νερού του δικτύου όσο και των δειγμάτων από τις γεωτρήσεις στις ράχες, παρά την «φλυαρία» που έχει προηγηθεί, είναι ακόμη κρυφά.
--Προσωπικά κατήγγειλα από αυτήν εδώ την ιστοσελίδα, τα υπέρογκα ποσά που εγκρίθηκαν γιά τις μελέτες και τα έργα για την επαναλειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και την αμοιβή ειδικού Συμβούλου κ.λ.π. Απάντηση καμία.
--Τα σκουπίδια γέμισαν τους δρόμους και τις γειτονιές, η αποκομιδή τους γίνεται όποτε αποφασίζει η Θήβα οτι μπορεί και οι κάδοι βρωμάνε.
--Η πλατεία σιγά-σιγά γίνεται parking, τα μεταλλικά κολωνάκια έχουν επιλεκτικά αφαιρεθεί για να μήν εμποδίζεται η είσοδος των αυτοκινήτων και στην κίνηση συμμετέχουν αντί να αντιδρούν, άνθρωποι που «πέρασαν» από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή εξελέγησαν για να υπηρετήσουν τα Βάγια. Και να σκεφθεί κανείς οτι πρώτο μέλημα και στο πιό απόμακρο χωριό, είναι η δημιουργία μιας πλατείας, που λειτουργεί σαν χώρος συνάντησης και αναψυχής των κατοίκων του. Εμείς, πρωτοπόροι της καταστροφής, την καταργούμε. Μέχρι και τα πλατάνια απότιστα θα ξεραθούν στο τέλος, διευκολύνοντας τον κάθε "εαυτούλη" να παρκάρει.
--Το Λύκειο, σύμφωνα με τα τελευταία γεγονότα και την περιγραφή από τρίτους, είναι ευκαιριακός τόπος υποκλοπής απαντήσεων σε θέματα Πανελληνίων εξετάσεων και μάλιστα από ανθρώπους που ζήτησαν να εκλεγούν στις πρόσφατες Δημοτικές εκλογές, προβάλλοντας εαυτούς ως υπεύθυνα και έντιμα άτομα. Η απάντηση του Λυκειάρχη Βαγίων, όπως δήλωσε ανώνυμος σχολιαστής, κανέναν δεν έπεισε, αλλά και κανείς από τους άμεσα θιγόμενους δεν αντέδρασε.
--Οι εκλεγμένοι με την Συμπολίτευση Δ. Σύμβουλοι στον Καλλικρατικό Δήμο Θηβαίων, ή δεν έχουν άποψη και γνώση για τα προβλήματα του χωριού, έστω και αν ο πρώην Δήμαρχος είναι τώρα αντιδήμαρχος στον Δ. Θηβαίων, ή δεν έχουν το θάρρος να βγούν μπροστά και να προβάλλουν τα αιτήματα με σθένος και επίγνωση της θέσης που κατέχουν. Οι δημότες Βαγίων τους τίμησαν με την ψήφο τους, αλλά αν είναι να παριστάνουν τα διακοσμητικά στοιχεία, τότε γιατί ζήτησαν να εκλεγούν?
Χρειάζεται να συνεχίσω? Ας σκεφθούν οι υπεύθυνοι ότι: Κάθε υποβάθμιση της ζωής στα Βάγια, είναι υπέρ των γειτονικών Δήμων και προ πάντων υπέρ της Θήβας.
Η τωρινή εικόνα πάντως με τους άφωνους, άτολμους και χωρίς καμία διάθεση αγώνα και προσφοράς Βαγαίους αιρετούς, σε συνδυασμό βέβαια με τους εξ ίσου αδιάφορους δημότες και πρό πάντων τους νέους, οδηγεί σε προδιαγεγραμμένη εκφυλιστική πορεία το χωριό που έσφυζε από ζωή την δεκαετία του ‘80.
Πολύ σύντομα θα καταντήσει ένα ανυπόληπτο χωριουδάκι του οποίου η ύπαρξη θα γίνεται γνωστή από τον θόρυβο των κομμένων εξατμίσεων στα διάφορα «μηχανάκια» και από τα «γκαζώματα» στον κεντρικό δρόμο κάποιων Ι.Χ., των οποίων οι κάτοχοι και οι οικογένειές τους φαίνεται οτι πολύ γρήγορα ξεχνούν οδυνηρά γεγονότα.
Είθε να διαψευστώ.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απλά νόμιζαν οτι μπορούν να προσφέρουν για το κοινό καλό. Αλλά δεν μπόρεσαν μέχρι τώρα και ουτε ποτέ δυστυχώς θα μπορέσουν.
Τα Βάγια ειναι η απολυτη μικρογραφία της Ελλάδος που η ανεπάρκεια βασιλεύει.

Ανώνυμος είπε...

Για αυτή την αναπάρκεια έχουμε την απόλυτη ευθύνη γιατί οι "ελάχιστοι" βγαίνουν με την ψήφο μας. Μη ξεχνάμε ότι ο Αντώνης ήρθε 5ος σε συνδυασμό έξι ατόμων, έστω κια ο συνδυασμός αυτός έχασε. Αν είμαστε τυφλοί και δε μπορούμε να δούμε το καλό μας, τότε καλά να πάθουμε. Μια απλή σύγκριση των ψήφων που πήρε ο Αντώνης και η Χατζήνα δείχνει ότι είμαστε αλλοπρόσαλλοι και σχιζοφρενείς. Μας λείπει ακόμη και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, ένστικτο που τουλάχιστον το έχουν τα ζώα, τα οποία διαλέγουν το πιο δυνατό και πιο έξυπνο ζώο της αγέλης για αρχηγό.

Ανώνυμος είπε...

καλαμονοτοσοιαπογραφησαν...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Αντώνη, (για) άλλη μια φορά επιμένεις, αλλά απαντήσεις δεν πρόκειται να πάρεις, καταρχήν πως είναι δυνατόν ο κάτοικος και δημότης-με δικαίωμα ψήφου σ΄ ένα τόπο- να απογράφεται αλλού ή το χειρότερο να "διαφεύγει της απογραφής"...
Εδώ κάτι "παίζει" και κάποιους αυτό το σύστημα βολεύει και εξυπηρετεί, στο να βάζουν "τόσα κεφάλια επί τόσα ευρώ", λένε για "απογραφέντες"...
Πέραν όμως αυτού οι πικρόχολες διαπιστώσεις σου έχουν σημειολογική αξία και ιδιαίτερο ειδικό βάρος, δυστυχώς, όμως το μοντέλο που επικαλείσαι σαν παράδειγμα, που ανέπτυξαν (σ)τα ΒΑΓΙΑ τη 10ετάι του 1980, ήταν η μικρογραφία της Ελλάδας, εύκολα λεφτά, ανέξοδα, από επιδοτήσεις κυρίως και μια οικονομία στηριγμένη σε αυτές (...) και κυρίως:στην ιδιωτική κατανάλωση που σήμαινε νεοπλουτισμό, άκρατη σπατάλη,ικανοποίηση κάθε προσωπικής και οικογενειακής ματαιοδοξίας, πανηγύρια, γλέντι και τραγούδι,λεφτά υπήρχαν,το ουΐσκυ αν θυμάσαι, ήταν το επίσημο ποτό και τα ΒΑΓΙΑ από τους μεγαλύτερους καταναλωτές (του) στην Στ. Ελλάδα! ...
Και φυσικά δεν χρειάζονται βαρύγδουπες και βαθυστόχαστες αναλύσεις κοινωνιολογικές προσεγγίσεις ή αναλύσεις, το εύκολο κέρδος, η επιτεινόμενη συναλλαγή και η "διαφθορά" στις επιδοτήσεις δημιούργησαν επαλλήλους κύκλους, κάποιοι ήταν στο κέντρο και ωφελούνταν τα μέγιστα οι υπόλοιποι στην περιφέρεια και σε άμεση όμως σχέση οικονομικής εξάρτησης, αφού αποκέρδαιναν μεγάλα ποσά από προσόδους ενοικίων κλπ κλπ
Έτσι το προφίλ που επικράτησε, ήταν εκείνο του κλασσικού νεοέλληνα που μας κατατρύχει σήμερα σαν εφιάλτης, καμία λοιπόν σχέση ή αναφορά με την αξιοσύνη, τη ντομπροσύνη και την αγωνιστικότητα των παλιότερων βαγαιΐκων γενιών...
Το αποτέλεσμα εν πολλοίς αναμενόμενο, η αλλοτρίωση και η κατάπτωση κάθε αξίας ήταν δρομολογημένη, επομένως η απογραφή απλά ανέδειξε την απάθεια, την αδιαφορία, την αποχή, το μειωμένο ενδιαφέρον για την ελάχιστη συνεισφορά στην κοινή υπόθεση, για το όποιο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στατιστικό, οικονομικό, αυτοδιοικητικό...
Τα ΒΑΓΙΑ τελικά καταδικάστηκαν να ανήκουν εφεξής στο γίγαντα με τα πήλινα πόδια το Δήμο Θηβαίων, και, εδώ τουλάχιστον υπάρχει μια αιτιολογία, για τόσους λόγους όπως σωστά επισημαίνεις, ο κόσμος να γυρίσει την πλάτη...
Τώρα όμως είναι αργά, γιατί οι ίδιοι φρόντισαν από πριν, να (απο)στρέψουν το πρόσωπο τους από κάθε προοδευτική και σύγχρονη λύση, "θάβοντας", "βυσσοδομώντας", "σιχτιρίζοντας" και αποδομώντας κάθε έναν που (θα) ήθελε να ασχοληθεί με τα κοινά...
Η προοπτική αυτού του τόπου είναι μηδαμινή, μιας και η εσωστρέφεια ο μηδενισμός, η ισοπέδωση επικρατούν...

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Αντώνη εσείς που απογραφήκατε;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ είπε...

Φίλε Ανώνυμε της 31-05-11 ώρα 8.09΄
Πρίν από λίγες ημέρες, κάποιος άλλος επίσης ανώνυμος, ρώτησε γιατί η απογραφή μέτρησε μόνο 2.500και εγώ επώνυμα έγραψα τις απόψεις μου. Παρέθεσα γεγονότα και καταστάσεις με το ερώτημα «...γιατί να απογραφεί κάποιος στα Βάγια..». Ουσιαστικά με όσα λίγα (πολύ λίγα) σοβαρότατα προβλήματα ανέφερα σαν παράδειγμα, απάντησα στον ερωτώντα.
Εσύ τώρα αντί, όπως θα έκανε κάθε υπεύθυνος πολίτης, να ασχοληθείς με όσα κατήγγειλα, ρωτάς με το γνωστό, τάχα αδιάφορο αλλά «πανέξυπνο» κατά την άποψή σου ύφος που θα «πιάσει» τον αυθάδη κ.λ.π., πού απογράφηκα Την ύστατη ώρα, δεν έχεις καταλάβει οτι το πρόβλημα είναι ο κατήφορος του χωριού και όχι το πού απογράφηκαν κάποιοι.
Είναι προφανές οτι απογράφηκα στην Αθήνα (για πρώτη φορά), για τις καταστάσεις που έγραφα προχθές, για όσα γράφονται σήμερα στην Κουβεντούλα (διάβασε, αν δεν τα διάβασες ακόμη) και για όσα ακόμη περισσότερα έγιναν στο παρελθόν, γίνονται στο παρόν και θα γίνονται και στο μέλλον, όσο θα υπάρχουν έστω και σαν απλός οικισμός τα Βάγια, επειδή η αδιαφορία των δημοτών και των αιρετών δεν έχει ταίρι. (Συνέχεια πιό κάτω).

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ είπε...

Σε βλέπω να έχεις ειρωνικό και θριαμβευτικό ύφος για την «μαντεψιά» σου, αλλά αντί αυτού καλό θα ήταν να βρείς το θάρρος να ομολογήσεις στον εαυτό σου πόσο έχεις παλέψει εσύ, πότε επώνυμα συμμετείχες σε διαμαρτυρίες, παραστάσεις σε ανεκδιήγητα Δημοτικά Συμβούλια, καταγγελίες σε αρμόδιες υπηρεσίες, προσφορά γνώσεων, εμπειρίας και όποιας άλλης βοήθειας μου ζητήθηκε από οποιονδήποτε Κοινοτάρχη ή Δήμαρχο των Βαγίων.
Να θυμηθείς όλους εμάς τους πολύ λίγους στον αριθμό, που παλεύαμε για το χωριό, το χωριό μας, χωρίς ωρισμένοι να είμαστε μόνιμοι κάτοικοι, χωρίς να καρτεράμε ανταλλάγματα, εις βάρος του ελεύθερου χρόνου μας, των επαγγελματικών υποχρεώσεών μας και των προσωπικών σχέσεων και γνωριμιών.
Να αναλογισθείς την δική σας αναισχυντία που αντί να τρέξετε συμπαραστάτες αφού τα προβλήματα αφορούσαν όλους, αρκεσθήκατε σε ειρωνικά σχόλια, αδιαφορία και εξυπνακίστικες ερωτήσεις, σαν αυτή που έκανες. Η μία και μοναδική φορά που συγκεντρωθήκατε αρκετοί, ήταν τότε για το εργοστάσιο, αλλά εδώ και πολύ καιρό είμαι βέβαιος οτι δεν αντιδράσατε για την επερχόμενη ρύπανση, αλλά επειδή κάποιοι θα έπαιρναν «χοντρά» λεφτά.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ είπε...

Αυτή η τακτική φίλε, έδιωξε και διώχνει τον κόσμο. Το νερό που δεν πίνεται, τα σκουπίδια που γεμίζουν σιγά-σιγά τους δρόμους και τις γειτονιές, οι ατελείωτες λαμογιές και απατεωνιές όπου και να γυρίσεις το βλέμμα σου, και...και....και... αλλά πρό πάντων αυτή η νοοτροπία του πιό νοσηρού ωχαδερφισμού, που περιμένει καθισμένος στο καφενείο, στο μπαράκι ή στην ταβέρνα να δεί την αποτυχία, όσων προσπαθούν για κάτι καλύτερο για να να γελάσει ή το θανατηφόρο ατύχημα για να κάνει στείρα και ανώφελη κριτική.
Είναι τόσο αρρωστημένη και σάπια αυτή η νοοτροπία, που δεν νοιώθει οτι η όποια αποτυχία είναι καρφί στο φέρετρο των Βαγίων και επομένως και στο δικό του!!! Αισθάνεται ευχαριστημένος που αυτός ως «έξυπνος» δεν μπήκε στον κόπο να αγωνιστεί και επομένως δεν κουράσθηκε άδικα. Και παριστάνοντας τον σοφό και έμπειρο, δίνει από την καρέκλα «συμβουλές» σε όσους «βλέπει» να αγωνίζονται ή αναρωτιέται με το πιό ιταμό ύφος «...καλά, δυό-τρία παρκαρισμένα αυτοκίνητα, χαλάνε την πλατεία;…»
Θεωρώ οτι απάντησα στην ερώτησή σου. Αν δεν σε κάλυψα, ψάξε μέσα σου να βρείς τί φταίει. Ευχαριστώ για την υπομονή σου.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Αντώνη, επί ματαίω (το) προσπαθείς, πάλι κατάλαβαν ότι δεν κατάλαβαν ή καμώνονται πως δεν κατάλαβαν την ουσία των γραφομένων σου...
"Κουτοπονηριές" και μαγκίτσες "μικρόνοου εξυπναδικισμού", αμ δε ο πληθυντικός ευγενείας, "κ. Αντώνη";
Στους φύσει λοιπόν καχύποπτους μέχρι "τελικής πτώσεως της άμετρης και άξεστης ρουφιανιάς τους", ερωτούντες δίκην περιέργειας, συμπολίτες, συνδημότες, όπως τέλος πάντων θέλουν να αποκαλούνται, απλά (τους)υπενθυμίζω το:
-- Ένα «ΟΧΙ» που βγήκε από μια βαθιά πεποίθηση, είναι πολύ καλύτερο (και πιο μεγαλειώδες) από ένα «ναι» που ειπώθηκε για να ευχαριστήσει ή, χειρότερα, για να αποφύγει φασαρίες. Εξάλλου,ένας άνθρωπος είναι το σύνολο των πράξεών του. Τι έχει κάνει, τι μπορεί να κάνει. Τίποτε άλλο.

{Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι,1869-1948 Ινδός ηγέτης}.

Ορισμένοι λοιπόν και το "ΟΧΙ" είπαν και (απ)έδειξαν τι μπορούν να κάνουν...

Ανώνυμος είπε...

Πώς γίνεται κ.Αντώνη ένας υποψήφιος Δήμοτικός Σύμβουλος που νοιάζεται για το καλό του τόπου του και του χώριου που μεγάλωσε να πηγαίνει και να απογράφεται στην Αθήνα ???Τώρα ξέχασε τον τόπο του?? Επειδή δεν εκλέχτηκε???Όταν όμως είχαμε εκλόγες τότε θυμηθήκατε ΟΛΑ τα στενά του χώριου για να παρακαλέσεται τον κόσμο να σας ψηφίσει ....Και τώρα βγαίνεται και κάνεται κρητική προπαγάνδα χωρίς να έχουν βγεί ακόμα τα αποτελέσματα της απογραφής ??Καταδίκαζεται το χώριο σασ με μια αόριστη ανακίνώση ???Αυτό είναι οτι αγαπάτε τον τόπο σας .Αλλά ξέχασα ολοι οσοί ασχολούνται με την πολιτική αποσκοπούν σε αλλα συμφέρονατα...... ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

Αντώνης είπε...

Ανώνυμε 12.13΄ είναι κουραστικό να ξαναγράφω τα ίδια. Επομένως ξαναδιάβασε την απάντησή μου στον προηγούμενο ανώνυμο και προσπάθησε να καταλάβεις όλα όσα λέω. Προσπάθησε.