Έχουν γεύση που χωράει παντού - σε σαλάτες, γλυκά, επιδόρπια -, αλλά στέκεται άνετα και μόνη της, χάρη στην υψηλή διατροφική αξία που τη συνοδεύει. Τα καρύδια έχουν αγαπηθεί τα τελευταία χρόνια και από τους ειδικούς, ως τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα (μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό) και βιταμίνες, όπως Β6 και Ε_ γνωρίζατε ότι μία χούφτα καρύδια έχει τόση βιταμίνη Ε όση μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο;
Στον κατάλογο των πλεονεκτημάτων προστίθεται η αντιοξειδωτική δράση τους, καθώς τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες και περιέχουν υψηλές ποσότητες μονοακόρεστων, και πολυακόρεστων ω-3 (ωφελούν τα οστά, ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες) και ω-6 λιπαρών οξέων.
Οι λάτρεις των ξηρών καρπών οφείλουν βεβαίως να δείξουν αυτοσυγκράτηση: 30 γρ. καρύδια δίνουν περίπου 200 θερμίδες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρέπει κανείς να υπερβαίνει σε κατανάλωση τις 1-2 μερίδες ημερησίως (30-60 γρ.).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου