Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

'Αντίδοτο' στο γονίδιο της καρδιοπάθειας η υγιεινή διατροφή

Η υιοθέτηση μιας διατροφής με πολλά φρούτα και λαχανικά μπορεί να εξασθενήσει σημαντικά ένα γονίδιο που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «PloS Medicine», ερευνητές εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στη μεταλλαγή του γονιδίου 9p21 και στην διατροφή, σε περισσότερους από 27.000 εθελοντές ευρωπαϊκής, αραβικής, κινεζικής, λατινοαμερικανικής και ασιατικής καταγωγής.
Όπως διαπίστωσαν, ο κίνδυνος εμφράγματος στους φορείς της μεταλλαγής που έτρωγαν πολλά ωμά φρούτα, λαχανικά και μούρα ήταν παρόμοιος με αυτόν των εθελοντών δίχως την μεταλλαγή.
Η διεθνής μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των πανεπιστημίων ΜακΜάστερ και ΜακΓκιλ, στον Καναδά.
«Παρατηρήσαμε πως η επίδραση ενός γονότυπου υψηλού κινδύνου μπορεί να εξασθενήσει από την κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών», γράφουν η δρ Σόνια Ανάντ, καθηγήτρια Ιατρικής & Επιδημιολογίας στο ΜακΜάστερ, και οι συνεργάτες της.
«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την σύσταση για κατανάλωση τουλάχιστον τριών φρούτων και δύο σαλατών την ημέρα, για προάσπιση της υγείας».

ikypros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: