Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Αρχίζει το ντόμινο της καταστροφής!

Η διεθνής οικονομική κρίση μπαίνει για τα καλά στην τρίτη και μοιραία για την Ευρώπη φάση. Ακουμπά το σύστημα των τραπεζών .
Η γαλλοβελγική Dexia είναι το πρελούδιο, όπως στην Ελλάδα η κρατικοποίηση της Proton Bank. Η Ευρώπη είναι ένα απολύτως τραπεζικοκεντρικό σύστημα. Το ευρώ είναι ένα νόμισμα συγκεκριμένης κυκλοφορίας, που με επιμονή η Γερμανία αρνείται να την αυξήσει. Τα κράτη της ευρωζώνης ήταν σε αναντιστοιχία με τα κριτήρια του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας, πριν ακόμη ξεκινήσει η διεθνής κρίση από την Αμερική με τα παράγωγα, το 2008.
Η ευκαιρία
Όταν η κρίση μπήκε στη δεύτερη φάση της και μετεξελίχθηκε σε κρίση αξιοπιστίας των κρατικών ομολόγων η ευρωζώνη και η Ελλάδα είχαν την τιμητική τους. Χάθηκε η ευκαιρία μεταξύ 2009-2011, η Ευρώπη με γρήγορες αποφάσεις και με ρευστότητα , που θα αποτελούσε «θετικό σοκ» για τις αγορές, να λύσει το πρόβλημα πριν φτάσει εδώ. Δεν το έκανε ούτε στη λογική του ευρωομολόγου, ούτε αξιοποιώντας τον μηχανισμό του EFSF στη δευτερογενή αγορά, ούτε με ομόλογο ΑΑΑ και χαμηλό δανεισμό , προς το εσωτερικό της ζώνης και τις ελλειμματικές χώρες των 17.

Η συνέχεια>>kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια: