Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Σύζυγοι και τέκνα του Δία: v. Μνημοσύνη- Μούσες

[[ δαμ-ων ]]

Μούσες
Η παράδοση λέει ότι στον Όλυμπο είχαν γιορτή. Πάνω στο γλέντι ρώτησε ο Δίας τους καλεσμένους του θεούς, αν τους έλειπε κάτι για να είναι όλα τέλεια. Τότε αυτοί απάντησαν πως ο βασιλιάς τους έπρεπε να φτιάξει κάποιες θεότητες που θα μπορούσαν με λόγια ταιριαστά και γλυκιά μουσική να υμνολογήσουν τα μεγάλα κατορθώματα του βροντορίχτη Δία και τον θαυμαστό τρόπο, οπού έβαλε τάξη κι αρμονία στον Κόσμο των θεών και των ανθρώπων. Έτσι ο παντοδύναμος Δίας σκέφτηκε να γεννηθούν οι Μούσες.
Έριξε μια ματιά στον Κόσμο του και διέκρινε την ωραιότατη Μνημοσύνη. Έρωτας πλημμύρισε τη θεϊκή καρδιά του και έσμιξε μαζί της. Από την ένωση, λοιπόν, του Δία και της Μνημοσύνης γεννήθηκαν οι εννέα Μούσες, χαριτωμένες και όμοιες και με σύμφωνη γνώμη σε όλα. Οι εννέα Μούσες ήσαν: Κλειώ, Ευτέρπη, Θάλεια, Μελπομένη, Τερψιχόρη, Ερατώ, Πολυμνία, Ουρανία και η Καλλιόπη η ξεχωριστή από τις άλλες. Γεννήθηκαν στην Πιερία, βορειοανατολικά και όχι μακριά από την κορυφή του Ολύμπου. Γι’ αυτό λέγονται “Πιερίδες” αλλά και “Ολυμπιάδες”. Ο Ευριπίδης με το στόμα του χορού των Βακχών, λέει:
« Ή να ήμουνα στον Όλυμπο
σ’ εκείνη τη σεμνή πλαγιά
της όμορφης Πιερίας
που κατοικούν οι Μούσες. » (Ευριπίδης, Βάκχαι, 409- 411
Την ανατροφή τους ανέλαβε η νύμφη Ευφήμη ενώ ο Απόλλων τις μύησε στη μουσική τέχνη. Ο Απόλλων ονομάζεται και “Μουσαγέτης”, δηλαδή αρχηγός του χορού των Μουσών. Η μουσική που παίζει ο Απόλλων με τη συνοδεία των Μουσών παραλύει κάθε ωμή βία και φέρνει την αρμονία και την ειρήνη. Οι κόρες της Μνημοσύνης έγιναν τόσο επιδέξιες στη μουσική, ώστε κατόρθωσαν να νικήσουν σε αγώνα τις Σειρήνες, οι οποίες από την απελπισία τους έπεσαν στη θάλασσα και πνίγηκαν.

Η συνέχεια >> VAGIAblog

Δεν υπάρχουν σχόλια: