[[ δαμ- ων ]]
Άρτεμη
Πρώτα η Λητώ γέννησε την Άρτεμη. Ο Σωκράτης για την ερμηνεία του ονόματός της λέει: «Η Άρτεμις φαίνεται ότι πήρε το όνομά της από το “αρτεμές” (ακεραιότητα) και την κοσμιότητα του χαρακτήρα της, επειδή επιθυμούσε την παρθενία. Ίσως πάλι εκείνος που έδωσε την ονομασία ν’ αποκάλεσε τη θεά “αρετής ίστορα” (γνώστη της αρετής) ή ίσως ως τον “άροτον μισησάσης” (επειδή εναντιώθηκε στη γονιμότητα) του άνδρα προς τη γυναίκα. Για κάτι από αυτά, ή και για όλα, έδωσε στη θεά το όνομα τούτο ο ονοματοδότης.» (Πλάτωνας, “Κρατύλος”, 406b). Αρτεμής (ους) είναι ο ακέραιος, ο σώος και αβλαβής και αρτεμία η ακεραιότητα, αλλά και η υγεία. Επίσης έχουμε: “Άρτεμις”: «Η θεός, αερότεμίς τις ούσα, η τον αέρα τέμνουσα• η αυτή γαρ εστι τη σελήνη• ή από του αρτεμή ποιείν• λέγεται γαρ η θεός αναιρετική των γυναικών• και Όμηρος, «τις νυ σε κήρ αδάμασσε τανηλεγέος θανάτοιο; ή δολιχή νούσος, ή Άρτεμις ιοχέαιρα;» Ή από του αρτεμής παρωνύμως Άρτεμις, τουτέστιν η υγιής και ανεπίληπτος δια την παρθενίαν• παρθένος γαρ η θεός και φιλοσώφρων. Ή ότι άρτια και τέλεια και ανελλιπή εποίησε τα κατά κόσμον φανείσα.» (Μέγα Ετυμολογικόν)
H Άρτεμη είναι μια από τις παλαιότερες, πιο περίπλοκες αλλά και πιο ενδιαφέρουσες μορφές του ελληνικού πανθέου. Κόρη του Δία από τη Λητώ γεννήθηκε στο νησί Ορτυγία όπου πρώτη ήρθε στο φως και λίγο αργότερα ο αδερφός της ο Απόλλωνας. Από τις πρώτες κιόλας ώρες της γέννησής της η Άρτεμη παίρνει πρωτοβουλίες. Αν και νεογέννητο βρέφος, βοηθά την εξουθενωμένη μητέρα της να ξεγεννήσει και το δεύτερο της παιδί, τον Απόλλωνα. Έτσι δικαιολογείται ότι η λατρεία της Άρτεμης είναι παλιότερη απ’ αυτή του Απόλλωνα. Βοηθώντας την επίτοκη μητέρα της, η Άρτεμη ανέλαβε την προστασία του τοκετού και γι’ αυτό αποκαλούνταν “Άρτεμις λοχεία”. Κατ’ επέκταση του ρόλου της η Άρτεμη συνδέεται με τη μητρότητα και την ανατροφή των παιδιών. Σιγά- σιγά υποκατέστησε την θεά των τοκετών Ειλειθυία.
Πανέμορφη και πανέξυπνη η Άρτεμη, είχε από πολύ νωρίς κερδίσει την εκτίμηση των άλλων θεών. Ήδη από τα τρία της χρόνια είχε συγκεκριμένες απαιτήσεις, που αφορούσαν την ενδυμασία της, τον εξοπλισμό της και την ακολουθία της στην πιο αγαπημένη της ενασχόληση, το κυνήγι. Ήταν παιδί που ήξερε τι ήθελε και πραγματικά σταθερό και άκαμπτο στις αποφάσεις του.
Ο Δίας τη θαύμαζε για την επιμονή της και, λόγω της ευστροφίας της, της έτρεφε πολύ μεγάλη αγάπη και ικανοποιούσε όλες της τις επιθυμίες. Ένα από τα πρώτα πράγματα που ζήτησε η Άρτεμη σαν δώρο από τον πατέρα της ήταν η αιώνια αγνότητα και παρθενία.
Η συνέχεια >>> VAGIAblog
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου